Hrvatska dizajnerica Dorja Benussi na svjetskom tjednu dizajna i namještaja u Milanu osvojila prestižnu nagradu

Slika /slike 1/salone milano2.jpg

Na svjetski poznatom Salonu namještaja u Milanu, međunarodna komisija je u konkurenciji 650 mladih dizajnera i arhitekata iz cijeloga svijeta dodijelila drugu nagradu hrvatskom projektu, dizajnerice Dorje Benussi, Tink Things.

Na svjetski poznatom Salonu namještaja u Milanu koji traje do 22. travnja međunarodna komisija dodijelila je nagrade za tri najbolja projekta mladih dizajnera u kategoriji ispod 35 godina. U konkurenciji 650 dizajnera iz cijeloga svijeta hrvatski projekt, dizajnerice Dorje Benussi, Tink Things, osvojio je prestižnu drugu nagradu u konkurenciji mladih dizajnera i arhitekata iz cijelog svijeta.

Nagrada Sattelite Award prateći je događaj u tjednu dizajna u Milanu a cilj joj je nagraditi i potaknuti mlade talente, biti točka susreta između gospodarstvenika i dizajnera, kreativnosti i proizvodnje, ponude i potražnje. Salone Sattelit Award dio je projekta Europske godine kulturne baštine 2018. koju je potaknula Europska komisija, te koju u Italiji koordinira Ministarstvo kulture.

Birajući tri najbolja projekta, međunarodni žiri se vodio kriterijima poput ponovnog korištenja, versatilnosti, poruke koju dizajn prenosi, dajući prednost načelima poput održivosti, utjecaja kojeg ima na korisnike, zabavnog aspekta koji je neophodan i za odrasle i za djecu. Nagrada uključuje uslugu marketinga te će projekti troje nagrađenih imati maksimalnu vidljivost.

Prvu nagradu dobio je Talijan Stefano Carta za prototip Light Kitchen, blok kuhinje sastavljene od 7 elemenata bez korištenja vijaka i alata.

Druga nagrada odlazi u Hrvatsku za prototip TINK THINGS dizajn senzorne inteligencije mlade dizajnerice Dorje Benussi. Projekt Tink Things je kolekcija senzorno inteligentnog dječjeg namještaja koja trenutno sadrži stolice Ika, Mia i stol Cufi. Linija namještaja je bazirana na poticanju razvoja senzorne inteligencije kod sve djece, utječe na rast, razvoj, trenutno raspoloženje te olakšava koncentraciju, pamćenje i učenje. Namještaj uzima u obzir uključiv pristup djeci jer u obzir uzima različite osjetne potrebe kroz model procesuiranja podražaja uz korištenje terapeutskih principa poticanja senzorne integracije.

Vođen činjenicom da se kognitivno i socijalno funkcioniranje mozga
zasnivaju na dobroj senzornoj i motoričkoj obradi, takav pristup oblikovanju teži stvaranju jednakog, poticajnijeg i zabavnijeg okruženja za svu djecu.

Međunarodni žiri motivirao je dodjeljivanje nagrade činjenicom da projekt smatra djecu djecom a ne malim odraslim ljudima, te prati njihove potrebe za zabavom i osjetom pružajući im poticaj za miran i svjestan razvoj i rast.

Treća nagrada ide u Japan za prototip Soft Block – elementi proizvedeni u tkanini koji potiču kreativnost i interakciju s korisnikom kao jedan nedovršen projekt pri kojem je korisnik aktivni sudionik za dekoraciju ambijenta na tisuće mogućih načina.

Nagrada za Europsku kulturnu baštinu odlazi u Finsku za prototip Savoa, stolić koji vodi računa o ekologiji i pomiruje dizajn i harmoniju s ekološkom komponentom.

U konkurenciji je bilo 650 mladih projektanata iz cijeloga svijeta koji su trebali napraviti projekt kako bi pokazali budućnost dizajna kroz razumijevanje estetike iz prošlosti stvarajući novu ljepotu i dizajn budućnosti na temu ponovnog korištenja.

Tako su se mogli vidjeti stolovi koji se pretvaraju u stolice i
tronošce, ogledala koja postaju stolići ili vaze. Vrtni stolovi na napuhavanje koji su prenosivi u torbi.

Dijelovi namještaja postaju višenamjenski, mogu se ponovno koristiti, zatvarati, vode računa o ekološkoj komponenti i održivosti; pa tepisi japanskog dizajnera Yusuke Watanabe svakog dana mogu imati drugačiji oblik te se transformirati po potrebi.

Naposljetku, spoj kreativnosti i poduzetništva dokazan je i činjenom suradnje s poznatom robnom kućom Rinascente koja će odabrati neke od projekata mladih dizajnera iz konkurencije, te će ih prodavati u svojoj Design trgovini na glavnom milanskom trgu od ove jeseni.

Hrvatskoj dizajnerici Dorji Benussi i dobitnici nagrade na milanskom sajmu čestitala je generalna konzulica Iva Pavić koja je i posjetila izložbeni prostor s nagrađenim projektom TINK THINGS kao i ostale hrvatske izlagače (Prostoria d.o.o, Ancona Group).

(MVEP)

 



Pisane vijesti | Sajmovi | Uspješne priče