Hrvatska će u obnovi Ukrajine pomoći svojim iskustvom i znanjem

Slika /slike 1/Gospodarstvo/RH-Ukrajina.jpg

Dosadašnja suradnja Hrvatske i Ukrajine najviše se odvijala u farmaceutici, elektro i kemijskoj industriji, prehrani i poljoprivredi, kao i strojogradnji. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku RH, ukupna robna razmjena između Hrvatske i Ukrajine u 2022. godini iznosila je 161 milijun dolara, što je povećanje za 33 posto u odnosu na 2021. godinu.

Hrvatska će svojim iskustvom i znanjem pomoći u obnovi Ukrajine, rečeno je u utorak tijekom Hrvatsko-ukrajinskog foruma posvećenog obnovi Ukrajine i perspektivama buduće gospodarske suradnje u organizaciji Hrvatske gospodarske komore (HGK).

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić izrazio je punu potporu borbi Ukrajine za slobodu, kazavši da hrvatska Vlada, ali i hrvatska država tu potporu učinkovito pokazuju - i vojno i financijski i humanitarno.

Rekao je da Hrvatska, nažalost, ima iskustvo s poslijeratnom obnovom jer je prije 30 godina i sama bili napadnuta od susjedne države. Također, naveo je, naša zemlja ima i iskustvo sa saniranjem posljedica nakon poplava i potresa. U poslijeratnoj obnovi, naglasio je, Hrvatska je sama obnovila 156 tisuća zgrada na područje cijele države i u to uložila preko 2,5 milijarde eura.

Istaknuo je da će pozvati ukrajinske građevinare i zaposlenike državnih ministarstava u Ukrajini da zajedno s ovdašnjim stručnjacima prođu kroz sve procese obnove.

"Dobra je odluka Ukrajine, i to svakako podržavamo, da uz borbu za slobodu i za oslobođenje planiraju budućnost Ukrajine i kroz ovakve forume, gdje stječu iskustava država koja ta iskustva imaju. M ćemo im u tome posebno pomoći", kazao je Bačić. Naglasio je i da je važno vratiti život u Ukrajinu na područja gdje su kuće razrušena a infrastruktura uništena. Naveo je i da Ukrajincima može biti dragocjeno i iskustvo Hrvatske u mirnoj reintegraciji.

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović rekao je da Ukrajinci već sada obnavljaju svoju zemlju u dijelovima gdje je to moguće.

"Mi sa Ukrajinom imamo jako dobre i prijateljske odnose te jako dobre gospodarske odnose. Oni rastu unatoč ratu, tako da smo prošle godine imali oko 50 posto rasta, a ove 75 posto. Jako je važno za naše tvrtke, osim ove dobre gospodarske suradnje, iskoristiti i ovaj okvirni sporazum koji ima Ukrajina i EU o slobodnoj trgovini između EU i Ukrajine i koji je povoljan i za hrvatske tvrtke", naveo je Burilović.

Kazao je i da na forumu sudjeluje 85 gospodarstvenika iz 65 tvrtki.

Potpredsjednica HGK Mirjana Čagalj rekla je da Hrvatska ima 26 velikih kompanija koje su se jačale i nakon Domovinskog rata i sada nakon potresa, kao i 110 srednjih kompanija te 20 tisuća malih kompanija koje su velikim dijelom kapacitetima zauzeti u Hrvatskoj, no dobar dio tih tvrtki radi i na međunarodnim tržištima. Te kompanije koje rade na međunarodnim tržištima spremne su otići u Ukrajinu, navela je Čagalj.

Forum je, isto tako, početna platforma informiranja i podrške hrvatskim tvrtkama zainteresiranima za proces uključivanja u neke od budućih projekata obnove Ukrajine, kao i druge oblike suradnje s ukrajinskim gospodarskim subjektima.

Dosadašnja suradnja Hrvatske i Ukrajine najviše se odvijala u farmaceutici, elektro i kemijskoj industriji, prehrani i poljoprivredi, kao i strojogradnji.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku RH, ukupna robna razmjena između Hrvatske i Ukrajine u 2022. godini iznosila je 161 milijun dolara, što je povećanje za 33 posto u odnosu na 2021. godinu. 

(Hina)
 

Pisane vijesti