HPK i ukrajinsko Vijeće izvoznika i investitora potpisali sporazum o suradnji

Slika /slike 1/Poljoprivreda i ribarstvo/izvoz poljoprivrednih proizvoda.jpg

Hrvatska poljoprivredna komora (HPK) i Vijeća izvoznika i investitora Ukrajine potpisali su u četvrtak u Zagrebu sporazum o suradnji s ciljem jačanja poslovnih odnosa i promocije ekonomske suradnje. U jedanaest mjeseci 2020. godine Hrvatska je u Ukrajinu izvezla poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u vrijednosti 4,42 milijuna eura, a uvoz iz Ukrajine iznosio je 4,41 milijuna eura.

Hrvatska poljoprivredna komora (HPK) i Vijeća izvoznika i investitora Ukrajine potpisali su u četvrtak u Zagrebu sporazum o suradnji s ciljem jačanja poslovnih odnosa i promocije ekonomske suradnje, izvijestili su iz HPK.

Sporazum, čiji je cilj širenje informacija koje bi mogle biti važne za unapređenje bilateralne trgovine i poslovanja te pružanje potpore u trgovinskim, investicijskim i poslovnim događanjima, uključujući sajmove, misije i konferencije, potpisali su predsjednik HPK Mladen Jakopović i Veleposlanik Ukrajine Vasilj Kirilić.

"Vanjskotrgovinsku razmjenu poljoprivredno prehrambenih proizvoda s Ukrajinom karakterizira deficit, ali i kontinuirani porast izvoza i uvoza zadnjih pet godina što je dobar pokazatelj  sve jačih gospodarskih odnosa", kazao je Jakopović. Istaknuo je i kako prostora za proširenje suradnje ima, što se, kako je rekao, najbolje vidjelo prije mjesec dana kada su prve pošiljke međimurskog i varaždinskog krumpira našle put do polica ukrajinskih trgovina, a nešto ranije i dalmatinski pršut i paški sir.

I veleposlanik Kirilić je kazao kako ima prostora za jačanje suradnje, pri čemu je važno podržati dijalog i suradnju regija Ukrajine i Hrvatske, te ministarstava, poljoprivrednih komora. "Ukrajina nastoji biti aktivna u ovoj regiji te potiče suradnju kada je riječ međusobnom u uvozu i izvozu, ali i prilikama za zajednički izvoz na treća tržišta. Potičemo i strana ulaganja u Ukrajinu pa i ovim putem pozivamo hrvatske ulagače da nam se jave i investiraju na naše tržište“, istaknuo je Kirilić.

Iz HPK u priopćenju navode i da je u jedanaest mjeseci 2020. godine Hrvatska u Ukrajinu izvezla poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u vrijednosti 4,42 milijuna eura, a uvoz iz Ukrajine iznosio je 4,41 milijuna eura. U odnosu na isto razdoblje 2019. izvoz je povećan za 45 posto, a uvoz iz Ukrajine je smanjen za dva posto.

U izvozu su najzastupljeniji proizvodi na bazi žitarica; dječja hrana, mješavine i tijesta od brašna, prekrupe, krupice, škrobnog ili sladnog ekstrakta (24,8 posto), prerađevine od mesa i riba (20,1 posto), duhan i prerađeni nadomjesci duhana (18,3 posto), kukuruz za sjetvu (14 posto) itd.
Hrvatska uvozi najviše orahe (40,5 posto ukupnog uvoza), kvasac (8,4 posto), otpatke od šećerne repe (6,6 posto), žitarice u zrnu drugačije obrađene (4,7 posto) te tjesteninu (7,6 posto).

(Hina)

 

Vijesti iz medija | Strana tržišta | Hrvatski izvoz