HGK potpisao Ugovor za projekt HR.izvoz – s HGK do stranih tržišta

Slika /slike 1/Grafovi/shutterstock_161759321.jpg

HGK potpisala je s Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta ugovor za projekt HR.izvoz – s HGK do stranih tržišta kojim se HGK dodjeljuje iznos od 7.511.916,80 kn nepovratnih sredstava za realizaciju ulaganja u taj projekt, i to u iznosu 100 posto prihvatljivih troškova.

Hrvatska gospodarska komora potpisala je s Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta ugovor za projekt HR.izvoz – s HGK do stranih tržišta kojim se HGK dodjeljuje iznos od 7.511.916,80 kn nepovratnih sredstava za realizaciju ulaganja u taj projekt, i to u iznosu 100 posto prihvatljivih troškova. Projektna prijava prijavljena je na natječaj Internacionalizacija poslovanja MSP-ova putem organizacija za poslovnu podršku, koji je financiran iz OP Konkurentnost i kohezija.

Cilj je projekta HR.izvoz – s HGK do stranih tržišta dodatno ojačati prisutnost MSP-ova na inozemnim tržištima radi povećanja izvoza hrvatskih proizvoda i usluga, čime će se unaprijediti konkurentnost hrvatskoga gospodarstva i osigurati gospodarski rast i razvoj.

U ukupnom izvozu Hrvatske udio izvoza MSP-ova kreće se oko 50 posto, s tim da je broj izvoznika MSP-ova mali, uzevši u obzir da MSP-ovi čine 99 posto ukupnog broja poduzeća u Hrvatskoj. Radi suočavanja s izazovima internacionalizacije, HGK želi ponuditi rješenje na osnovne izazove koji se mogu podvesti pod pristup tržištu, pristup kupcu i pristup informaciji.

Osim MSP-ova koji će izravno biti uključeni u projektne aktivnosti, bilo sudjelovanjem na sajamskim izložbama, delegacijama, B2B susretima odnosno edukacijama, veliki broj poduzeća imat će pristup analizama koja će se tijekom projekta provesti te će se na taj način osigurati i održivost samog projekta. Provedene edukacije omogućit će širenje znanja i na druge zainteresirane poduzetnike, a prijenos iskustava poslovanja na novim tržištima iskoristit će se za dodatnu promociju i pomoć novim MSP-ovima koji traže nova tržišta za plasman svojih proizvoda i usluga.

Očekivani rezultati projekta su: 

- Podizanje razine informiranosti MSP-ova o internacionalizaciji

- Povećanje izvoza hrvatskih proizvoda i usluga na tradicionalna izvozna tržišta

- Povećanje broja izvoznika na tradicionalna izvozna tržišta 

- Ulazak hrvatskih MSP-ova na nova tržišta koja će se u okviru projekta detektirati

- Povećanje broja MSP-ova u ukupnom izvozu Republike Hrvatske

- Jačanje kapaciteta HGK za pomoć MSP-ovima u internacionalizaciji poslovanja

(HGK)

Pisane vijesti | Događanja | Hrvatski izvoz