HBOR poboljšao uvjete osiguranja naplate kratkoročnih izvoznih potraživanja

Slika /slike 1/Grafovi/shutterstock_190621343_cr.jpg

Iz HBOR-a su izvijestili da su poboljšali uvjete osiguranja naplate kratkoročnih izvoznih potraživanja, pa će od sada izvoznici koji s inozemnim kupcima ugovaraju odgodu plaćanja do jedne godine moći osigurati i do 90 posto umjesto dosadašnjih 85 posto svojih potraživanja.

Iz Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) su izvijestili da su poboljšali uvjete osiguranja naplate kratkoročnih izvoznih potraživanja, pa će od sada izvoznici koji s inozemnim kupcima ugovaraju odgodu plaćanja do jedne godine moći osigurati i do 90 posto umjesto dosadašnjih 85 posto svojih potraživanja.

Od sada će izvoznici koji s inozemnim kupcima ugovaraju odgodu plaćanja do jedne godine moći osigurati i do 90 posto svojih potraživanja za razliku od dosadašnjih 85 posto.

Razdoblje čekanja na isplatu odštete skraćeno je s 5 na 3 mjeseca te je na taj način izvoznicima omogućeno efikasnije upravljanje likvidnošću, ističu iz HBOR-a.

Navode i kako je tijekom dosadašnje provedbe Programa osiguranja kratkoročnih izvoznih potraživanja HBOR osigurao izvozni promet od oko 13,72 milijarde kuna, čime je podržan izvoz prerađivačke industrije, pretežito farmaceutske i metalne industrije, te trgovine.

Tijekom provedbe tog Programa isplaćeno je 25,35 milijuna kuna odštete, i to najviše zbog neplaćanja kupaca iz Italije. Najveći interes od strane izvoznika trenutno je iskazan za tržište Ruske Federacije, Francuske i Indonezije, ističu iz HBOR-a.

Napominju i kako je produžen i rok provedbe Programa osiguranja koji je namijenjen malim izvoznicima do kraja 2018. Tako će HBOR i dalje poticati izvozne projekte mikro i malih poduzetnika čiji godišnji izvozni promet iznosi do 2 milijuna eura.

Korisnici ove police osiguranja mogu biti i poduzetnici koji tek započinju izvoziti, a predmet osiguranja su novčana potraživanja s odgodom do 180 dana. Police osiguranja mogu se ugovoriti za jednog ili više inozemnih kupaca, a u slučaju neplaćanja inozemnog kupca HBOR isplaćuje poduzetnicima do 95 posto osiguranog iznosa potraživanja u roku od 3 mjeseca.

Tijekom dvogodišnje provedbe Programa osiguranja za male izvoznike, HBOR je osigurao izvozni promet u visini od oko 10 milijuna kuna čime je podržan izvoz nekoliko industrija od čega je najzastupljenija prerađivačka, odnosno, sanitarna oprema, građevni elementi i plastična ambalaža. Najveći interes od strane izvoznika iskazan je za osiguranje kupaca iz Slovenije, Italije, Francuske i Srbije, navode iz HBOR-a.

(Hina)
 

Vijesti iz medija | Strana tržišta | Hrvatski izvoz