Grupa Končar ove godine planira rast prihoda od 10 posto i veći izvoz

Slika /slike 1/Gospodarstvo/Grupa Končar.jpg

Udio izvoza u ukupnim prihodima od prodaje iznosi 59 posto. Pritom se najviše planira izvoziti u Njemačku, Austriju, Latviju, BiH, Mađarsku, Makedoniju i Ujedinjene Arapske Emirate. Kao najveći potencijal za Grupu Končar prepoznaju se tržišta EU, prvenstveno skandinavske zemlje, a veliki potencijal vide na tržištima Afrike.

Grupa Končar u 2021. planira ostvariti poslovne prihode od 3,4 milijarde kuna ili 10 posto više u odnosu na 2020., a u fokusu kompanije bit će rast izvoza te portfelj digitalnih rješenja, istaknuo je u četvrtak na on-line brifingu za novinare predsjednik Uprave te kompanije Gordan Kolak.  

Prihodi od prodaje na domaćem tržištu, kako je kazao, planiraju se u iznosu od 1,4 milijarde kuna, što je 23 posto više u odnosu na procjenu za prošlu godinu. Znatni utjecaj na povećanje prihoda na domaćem tržištu, kako objašnjavaju u kompaniji, ima planirana isporuka vlakova za HŽ Putnički prijevoz.

Naime, HŽ Putnički prijevoz i Končar-Električna vozila potpisali su u studenome lani ugovor o kupoprodaji 21 elektromotornog vlaka za gradsko-prigradski i regionalni prijevoz, vrijedan 844,7 milijuna kuna (bez PDV-a), od čega 85 posto novca dolazi iz Kohezijskog fonda EU.  Krajnji rok isporuke svih vlakova je prosinac 2023.

U izvozu je planiran daljnji rast prihoda na 1,9 milijardi kuna, pa bi njegov udjel u ukupnim prihodima od prodaje iznosio 59 posto. Pritom se najviše planira izvoziti u Njemačku, Austriju, Latviju, BiH, Mađarsku, Makedoniju i Ujedinjene Arapske Emirate. Ukupno planirani iznos novougovorenih poslova u 2021. je 3,1 milijardu kuna, s udjelom od 58 posto na inozemnom tržištu.

Kolak je istaknuo da je rast izvoza u fokusu kompanije jer je "izvoz ključan preduvjet dugoročnog opstanka". Kao najveći potencijal za kompaniju prepoznaju tržišta EU, prvenstveno skandinavske zemlje, a veliki potencijal vide i na tržištima Afrike.

Po Kolakovim riječima, naglasak će u sljedećih desetak godina biti na digitalizaciji, a u tom kontekstu Končar će se snažno fokusirati na taj digitalni portfolio usluga i rješenja.

(Hina)
 

Vijesti iz medija | Strana tržišta | Hrvatski izvoz