Grlić Radman u posjetu Novom Zelandu najavio otvaranje veleposlanstva RH

Slika /slike 1/Gospodarstvo/RH-NZ.jpg

Razgovarano je o najavi uključivanja Hrvatske u plan pregovora sljedeće godine o Sporazumu o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, a razmatrane su i teme jačanja trgovinske razmjene, te mogućnosti poticanja suradnje u području turizma, energetike, korištenja luka, IT-a. Zaključenje Sporazuma o slobodnoj trgovini između EU i Novog Zelanda (FTA) u srpnju 2023. otvara nove mogućnosti za trgovinu i ulaganja.

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman počeo je u petak službeni posjet Novom Zelandu sastankom s kolegom po dužnosti Winstonom Petersom, a na susretu s hrvatskom zajednicom najavio je skoro otvaranje veleposlanstva RH u Wellingtonu, priopćio je Zrinjevac.

Odnosi Hrvatske i Novog Zelanda su vrlo dobri i prijateljski, suglasili su se Grlić Radman i njegov domaćin, potpredsjednik vlade i ministar vanjskih poslova Winston Peters.

Glavna poveznica između dviju zemalja je brojna i utjecajna hrvatska zajednica, navodi u priopćenju Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP). Dodaj da su Hrvati jedini doseljenički narod koji je dobio plemensko ime Tarara s obzirom na povezanost s maorskim narodom te na činjenicu da je na Novom Zelandu više od 100 tisuća ljudi hrvatskog podrijetla.

Ministri su razgovarali o geopolitičkim posljedicama ruske agresije na Ukrajinu, situaciji na Bliskom istoku, kao i području jugoistočne Europe. Izražena je, također, potpora Novog Zelanda hrvatskom pristupanju OECD-u.

Ministri su razgovarali i o najavi uključivanja Hrvatske u plan pregovora sljedeće godine o Sporazumu o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, priopćeno je.

Na sastanku su razmatrane teme jačanja trgovinske razmjene, te mogućnosti poticanja suradnje u području turizma, energetike, korištenja luka, IT-a.

Zaključenje Sporazuma o slobodnoj trgovini između EU i Novog Zelanda (FTA) u srpnju 2023. otvara nove mogućnosti za trgovinu i ulaganja, kao posljedice olakšanog pristupa Novog Zelanda europskom tržištu, naglasili su ministri.

Pozdravili su  suradnju u okviru provedbe Strategije EU za Indopacifik, kao i uključenje Novog Zelanda u program Horizon Europe.

Grlić Radman sastao se i s ministrom trgovine Toddom McClayom s kojim je razgovarao o bilateralnoj trgovini i gospodarskoj suradnji. Istaknuo je u tom razgovoru poticanje trgovinske razmjene te naglasio prednosti koje obje strane mogu ostvariti kroz jaču ekonomsku povezanost. Razmatrane su konkretne mjere koje bi mogle unaprijediti trgovinske odnose, piše MVEP.

(Hina)

Vijesti iz medija | Događanja | Hrvatski izvoz