G7: EU želi ublažiti napetosti u trgovini sa SAD-om, nudi veću pomoć Africi

Slika /slike 1/EU regionalni razvoj, fondovi/g7.jpg

EU se nada da će ublažiti napetosti u trgovinskim odnosima sa SAD-om na summitu skupine G7 ovaj vikend u Francuskoj, a priliku će iskoristiti i da najavi veću pomoć Africi. Transatlantske napetosti bit će jako vidljive na sastanku sedam najnaprednijih gospodarstava svijeta na čijem su dnevnom redu trgovina, Iran i klimatske promjene.

Europska unija nada se da će ublažiti napetosti u trgovinskim odnosima sa Sjedinjenim Američkim Državama na summitu skupine G7 ovaj vikend u Francuskoj, a priliku će iskoristiti i da najavi veću pomoć Africi, prenose europski mediji.

Transatlantske napetosti bit će jako vidljive na sastanku sedam najnaprednijih gospodarstava svijeta na čijem su dnevnom redu trgovina, Iran i klimatske promjene.

EU je prošli mjesec poručio da će, ako Washington uvede carine na europske automobile, uzvratiti nametanjem dodatnih carina na 35 milijardi eura vrijednu američku robu. Trgovinski rat između SAD-a i Kine također izaziva zabrinutosti da bi mogao prerasti u širu globalnu krizu.

Otkako je predsjednik EK na odlasku Jean-Claude Juncker prije godinu dana posjetio Washington radi razgovora o trgovini, europski uvoz američkog ukapljenog plina utrostručio se, dok se uvoz soje udvostručio, istaknuo je dužnosnik. EU bi želio riješiti i spor između proizvođača zrakoplova Boeing i Airbus bez carina, rekao je dužnosnik.

Dužnosnik Trumpove administracije rekao je Reutersu da bi Washington mogao usvojiti trgovinsku deklaraciju s novim britanskim premijerom Borisom Johnsonom, koji će također biti nazočan i priželjkuje bolje odnose sa SAD-om kako se približava brexit. Takva izjava, kazao je neimenovani dužnosnik, bila bi potvrda odlučnosti SAD-a da pruži potporu Velikoj Britaniji u procesu brexita.

Europsku uniju na sastanku u francuskom ljetovalištu Biarritzu predstavljat će predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk koji bi trebao dati niz financijskih obećanja. Tusk će "predstavljati cijeli EU i također dati obećanja u ime Komisije", rekao je visoki europski dužnosnik novinarima u Bruxellesu u četvrtak, prenosi EUobserver.

Tusk će ponoviti i obećanja novoizabrane predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen da će u prvih 100 dana na dužnosti donijeti obvezujuće mjere za povećanje transparentnosti kada je riječ o plaćama u EU. Očekuje se da će ponuditi i novac EU-a za međunarodni fond za žrtve seksualnog nasilja u ratnim sukobima, tzv. Mukwege fond. EU će povećati i doprinos globalnom fondu za borbu protiv AIDS-a, tuberkuloze i malarije.

Podržat će također inicijativu Afričke razvojne banke da se omogući lakša dodjela zajmova putem afričkih banaka i institucija za mikro-financiranje više od 100.000 tvrtki u Africi koje vode žene. Nije još poznato o kojim je iznosima riječ. Tusk će to objaviti na summitu.

EU želi također pružiti dodatnu pomoć afričkim državama u Sahelu u kojima se nalazi 5000 vojnika koje sufinancira EU, a koji sudjeluju u borbi protiv terorizma.

Visoka predstavnica EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini obećala je ljetos dodatnih 138 milijuna eura za te snage raspoređene u Burkini Faso, Čadu, Maliju, Mauritaniji i Nigeru. EU planira pomoći i u jačanju obrambene i sigurnosne koordinacije između tih zemalja.

(Hina)

Pisane vijesti