Funderbeam hrvatskim startupima omogućava pristup investitorima i novcu iz Azije

Slika /slike 1/Gospodarstvo/shutterstock_132135725_cr.jpg

Svjetska platforma za prikupljanje novca Funderbeam hrvatskim startupima omogućila je pristup azijskim ulagačima, odnosno njihovom kapitalu. Pristup golemom azijskom bazenu investitora spremnih na ulaganja u startup kompanije i mala i srednja poduzeća s dobrim poslovnim pričama dodatno jača i ulogu Zagrebačke burze kao katalizatora rasta hrvatskih kompanija.

Svjetska platforma za prikupljanje novca Funderbeam hrvatskim startupima omogućila je pristup azijskim ulagačima, odnosno njihovom kapitalu, priopćili su iz kompanije. Preciznije, riječ je o Funderbeamu SEE sa sjedištem u Zagrebu kojim, u suvlasništvu sa Zagrebačkom burzom, upravlja grupacija.

Budući da je singapurskoj podružnici Funderbeama regulator odobrio dvije licence za obavljanje financijskih usluga, kompanije i investitori iz te azijske zemlje mogu odmah početi ulagati ili prikupljati novac za hrvatske startupove. Uz to, Funderbeamu će u Singapuru, tvrde, dozvola za upravljanjem tržištem omogućiti da pokrene automatiziranu trgovinu i sekundarna listanja za privatne kompanije, čime se za investitore rješava pitanje likvidnosti, što se pokazalo kao najveći problem ulaganja u startupe te u mala i srednja poduzeća.

Funderbeamova vizija je postati jedna od glavnih platformi za financiranje rasta i razvoja te trgovinu udjelima globalnih privatnih kompanija. Zbog toga smo se odlučili na uvođenje novog poslovnog modela i tehnologije u usporedbi s dosad poznatim alternativnim tržištima. Veseli nas što nas je singapurski regulator prepoznao i pokazao da vjeruje u našu viziju, kazala je Kaidi Ruusalepp, osnivačica i glavna izvršna direktorica Funderbeama, i dodala kako će "poslovanje na dva kontinenta potvrđuje robusnost platforme i globalnog poslovnog modela.

Nakon širenja poslovanja Funderbeama SEE na Sloveniju i Makedoniju, gdje ćemo uskoro imati i prve kampanje prikupljanja kapitala, razveselile su nas vijesti iz Singapura. Pristup golemom azijskom bazenu investitora spremnih na ulaganja u startup kompanije i mala i srednja poduzeća s dobrim poslovnim pričama dodatno jača i ulogu Zagrebačke burze kao katalizatora rasta hrvatskih kompanija, smatra Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze. 

Kroz osam uspješnih kampanja za prikupljanje kapitala na Funderbeamu SEE u Zagrebu, hrvatski su startupi i mala i srednja poduzeća prikupili ukupno više od četiri i pol milijuna eura. Među njima je i solinski proizvođač pametnih klupa Include u vlasništvu Ivana Mrvoša, koji je na platformi kroz dvije kampanje prikupio preko dva milijuna eura. Slijede ga Pivovara Medvedgrad, Sense Consulting, TDA, Omolab, Aspida i Entrio. Globalno, na Funderbeamu je dosad izlistano 39 kompanija s visokim stopama rasta, a registrirano je više od dvanaest tisuća investitora iz čak 122 zemlje svijeta.

(Jutarnji list)

 

Vijesti iz medija | Događanja | Hrvatski izvoz