Francuskim poduzetnicima predstavljene mogućnosti za suradnju s Hrvatskom

Slika /slike 1/Gospodarstvo/rh-fr.jpg

Na sastanku hrvatskih i francuskih gospodarstvenika u MEDEF-u, najvećem udruženju poslodavaca u Francuskoj s više od 750.000 članica od kojih preko 90 posto otpada na male i srednje tvrtke, predstavnicima francuskih poslodavaca predstavljene su mogućnosti za gospodarsku suradnju između Francuske i Hrvatske.

Hrvatski premijer Andrej Plenković predstavio je u utorak u Parizu predstavnicima francuskih poslodavaca mogućnosti za gospodarsku suradnju između dviju zemalja, o čemu će također razgovarati i s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom s kojim se sastaje rano poslijepodne.

Plenković je sudjelovao. U sklopu Plenkovićeva posjeta u Parizu boravi i hrvatsko gospodarsko izaslanstvo u organizaciji HGK, koje predvodi predsjednik HGK-a Luka Burilović.

Plenković je u svom obraćanju francuskim poduzetnicima predstavio Hrvatsku u kratkim crtama te govorio o naporima koje vlada poduzima za lakše poslovanje poduzetnika. Premijer je istaknuo poreznu reformu i smanjenje nameta za poduzeća, pojednostavljenje administrativnih postupaka, promjene u javnoj nabavi po kojima prednost imaju najbolje, a ne više najjeftinije ponude.

Istaknuo je da su ti napori rezultirali poboljšanjem kreditnog rejtinga zemlje, koja je sada samo jedan stupanj ispod investicijskog, a do kraja godine cilj je dosegnuti investicijski rejting. Spomenuo je i spašavanje Agrokora.

Prošle godine strane investicije dosegnule su iznos od 1,8 milijardi eura, a ove godine trebale bi dosegnuti rekord od dvije milijarde eura.  Plenković je rekao da je pokrenut veliki investicijski ciklus koji bi do 2030. godine trebao dosegnuti tri milijarde eura, prije svega u zastarjelu željezničku infrastrukturu.

Istaknuo je da su predstojeći ciljevi Hrvatske ući u schengenski prostor, izići iz postupka prekomjernih makroekonomskih neravnoteža, dostići investicijski kreditni rejting, a u srednjoročnom razdoblju ući u eurozonu.

Hrvatska s Francuskom ima dobru gospodarsku suradnju koja je regulirana Strateškim partnerstvom potpisanim 2010. godine. Svake tri godine se donosi akcijski plan za provedbu toga partnerstva. Prošle godine trgovinska razmjena dviju zemalja iznosila je 900 milijuna eura, a u prvih šest mjeseci ove godine dosegnula je 618 milijuna eura.  Izravna francuska ulaganja u Hrvatsku od 1993. godine dosegnula su milijardu eura i Francuska je 9. strani investitor u Hrvatskoj.

Sudionicima skupa obratio se i predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović, koji je kazao kako HGK stoji na usluzi hrvatskim poduzetnicima koji se žele širiti na francusko tržište te poručio svim francuskim poduzetnicima koji žele ući na hrvatsko  tržište da se mogu obratiti HGK-u s punim povjerenjem.

O mogućnosti ulaganja u turističkom sektoru govorio je ministar turizma Gari Capelli, a o mogućnosti ulaganja u prometnu infrastrukturu govorila je državna tajnica za promet Nikolina Brnjac.

(Hina)
 

Vijesti iz medija | Događanja | Strana tržišta i prilike