Eurostat: Hrvatska među tri zemlje EU s najvećim skokom robnog izvoza

Slika /slike/Foto s Google Drive gospodarstvo/shutterstock_157152221_cr.jpg

Hrvatska je uz Cipar i Irsku zabilježila najsnažniji skok robnog izvoza u prvih sedam mjeseci ove godine u odnosu na isto lanjsko razdoblje, pokazuje u utorak objavljeno izvješće Eurostata.


Hrvatska je uz Cipar i Irsku zabilježila najsnažniji skok robnog izvoza u prvih sedam mjeseci ove godine u odnosu na isto lanjsko razdoblje, pokazuje u utorak objavljeno izvješće Eurostata. Ukupni je hrvatski robni izvoz u razdoblju od siječnja do srpnja uvećan 12 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, kao i u prvih šest mjeseci 2015., pokazuju podaci Eurostata.
 
Snažniji rast ukupnog robnog izvoza zabilježili su samo Cipar i Irska, za 24 odnosno 22 posto. Izrazitiji rast zabilježile su i Velika Britanija, za 10 posto, i Bugarska, za devet posto. Hrvatska se izdvajala i snažnim povećanjem robnog izvoza u ostale zemlje Unije u razdoblju od siječnja do srpnja, za 16 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, kao i u prvih šest mjeseci ove godine. Višu je stopu rasta robnog izvoza u razdoblju od siječnja do srpnja zabilježila samo Irska, od 23 posto. Izrazitije stope rasta robnog izvoza u ostale zemlje Unije bilježili su još Cipar i Luksemburg, za po 12 posto.
 
Osjetno nižu stopu rasta robnog izvoza u promatranom razdoblju, od samo četiri posto, Hrvatska je zabilježila u razmjeni s trećim zemljama. Time je ona smanjena za jedan postotni bod u odnosu na onu iz razdoblja od siječnja do lipnja.
 
Najveći je skok robnog izvoza u treće zemlje u prvih sedam mjeseci ove godine zabilježio Cipar, za 42 posto. Slijede Malta i Irska s 28 odnosno 20 posto, pokazuju podaci Eurostata.
 
Ukupni robni uvoz Hrvatske porastao je u razdoblju od siječnja do srpnja za šest posto u odnosu na isto razdoblje lani. U prvih šest mjeseci uvećan je na godišnjoj razini za pet posto.
 
Najveći je rast ukupnog robnog uvoza među zemljama članicama EU zabilježila Malta, za 21 posto, a dvoznamenkaste stope rasta zabilježile su još i Irska, za 13 posto, i Velika Britanija, za 11 posto.
 
Robni uvoz Hrvatske iz ostalih zemalja Unije uvećan je u prvih sedam mjeseci ove godine za devet posto, kao i u prvih šest mjeseci. Najveći je skok robnog uvoza iz ostalih zemalja Unije zabilježila Malta, za 15 posto. Slijedi Irska s 12 posto.
 
Hrvatski uvoz robe iz trećih zemalja ponovo se pak smanjio u prvih sedam mjeseci u odnosu na isto lanjsko razdoblje, i to za pet posto. U prvoj polovini godine smanjen je na godišnjoj razini za osam posto.
 
(Novi list)
 

Vijesti iz medija | Statistički podaci | Hrvatski izvoz