EU u veljači zabilježio manjak u robnoj razmjeni sa svijetom

Slika /slike 1/EU regionalni razvoj, fondovi/shutterstock_86873386_cr.jpg

Europaka unija zabilježila je u veljači manjak u robnoj razmjeni sa svijetom budući da je uvoz porastao snažnije od izvoza, pokazalo je u srijedu najnovije izvješće Eurostara. U veljači je 28-člani EU prema prvim procjenama europskog statističkog ureda izvezao u svijet robu ukupne vrijednosti 156,3 milijarde eura, što predstavlja povećanje od 6,2 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Europaka unija zabilježila je u veljači manjak u robnoj razmjeni sa svijetom budući da je uvoz porastao snažnije od izvoza, pokazalo je u srijedu najnovije izvješće Eurostara.

U veljači je 28-člani EU prema prvim procjenama europskog statističkog ureda izvezao u svijet robu ukupne vrijednosti 156,3 milijarde eura, što predstavlja povećanje od 6,2 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Vrijednost robnog uvoza porasla je pak za 8,5 posto, na 159 milijardi eura.

To znači da je EU u veljači prema sezonski neprilagođenim podacima Eurostata zabilježio manjak u robnoj razmjeni sa svijetom od 2,7 milijardi eura. U siječnju manjak je iznosio 24,9 milijardi eura, uz stopu rasta uvoza od 3,9 posto. U prošlogodišnjoj veljači bilanca EU-a pokazivala je višak od 700 milijuna eura.

Vrijednost robne razmjene među članicama EU-a u veljači je porasla za 3,7 posto, na 290,6 milijardi eura.

Eurozona je prema prvim Eurostatovim procjenama u veljači izvezla robu ukupne vrijednosti 183,3 milijarde eura, što predstavlja povećanje od 4,4 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec. Uvezena je pak roba ukupne vrijednosti 165,4 milijarde eura, što je više za četiri posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, izračunali su europski statističari.

To znači da je zona primjene zajedničke europske valute u veljači ostvarila višak u robnoj razmjeni sa svijetom od 17,9 milijardi eura. U siječnju višak je iznosio 3,1 milijardu eura a u istom mjesecu prošle godine 16,5 milijardi eura. Vrijednost robne razmjene među članicama eurozone u veljači je na godišnjoj razini porasla za 3,4 posto, na 160,3 milijarde eura, procjenjuju u Eurostatu.

(Hina)

Vijesti iz medija | Statistički podaci