EU s manjkom u robnoj razmjeni s Kinom od 185 mlrd eura u 2018.

Slika /slike 1/Gospodarstvo/eu-kina.jpg

Europska unija u prošloj je godini uvezla kinesku robu u vrijednosti 395 milijardi eura. To znači da je 20 posto ukupnog robnog uvoza EU-a iz ostatka svijeta stiglo iz Kine i da je ta zemlja najveći trgovinski partner EU-a kad je riječ o uvozu. U istom je razdoblju na kinesko tržište 28-člani EU izvezao robu u iznosu 210 milijardi eura ili 11 posto ukupne vrijednosti robnog izvoza u inozemstvo. Kina je time drugo izvozno odredište za robu 28-članog EU-a, iza SAD-a.

Europska unija (EU) u prošloj je godini u robnoj razmjeni s Kinom, iz koje je stigla čak petina ukupno uvezene robe, zabilježila manjak od 185 milijardi eura, pokazalo je u ponedjeljak izvješće europskog statističkog ureda.

Europska unija u prošloj je godini uvezla kinesku robu u vrijednosti 395 milijardi eura. To znači da je 20 posto ukupnog robnog uvoza EU-a iz ostatka svijeta stiglo iz Kine i da je ta zemlja najveći trgovinski partner EU-a kad je riječ o uvozu, kaže se u izvješću Eurostata.

U istom je razdoblju na kinesko tržište 28-člani EU izvezao robu u iznosu 210 milijardi eura ili 11 posto ukupne vrijednosti robnog izvoza u inozemstvo. Kina je time drugo izvozno odredište za robu 28-članog EU-a, iza SAD-a.

U slučaju kako EU izvoza u Kinu, tako i uvoza, dominantnu poziciju imali su strojevi i vozila, kemikalije i ostali proizvodi prerađivačke industrije.Ti proizvodi zajedno su činili 84 posto robnog izvoza EU-a u Kinu a 97 posto robnog uvoza iz Kine.

Među zemljama članicama EU-a najviše je proizvoda iz Kine uvozila Nizozemska, s ukupnom vrijednošću robnog uvoza od 85 milijardi eura. Njemačka je pak bila glavni izvoznik, s vrijednošću izvoza od 94 milijarde eura.

U razdoblju od 2008. do 2018. EU je bilježio manjak u robnoj razmjeni s Kinom u rasponu od 130 do 190 milijardi eura godišnje.

(Hina)



 

Vijesti iz medija | Statistički podaci