EU registracija za Ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres i Neretvansku mandarinu

Slika /slike/Foto s Google Drive poljoprivreda ribarstvo vinarstvo/P-FAH-H7152444.jpg

Još su dva hrvatska proizvoda registrirana na EU razini, izvijestilo je u srijedu Ministarstvo poljoprivrede. Time je Hrvatska, uz Krčki pršut, dobila još dvije oznake čiji je naziv registriran i zaštićen na zajedničkom EU tržištu.

Još su dva hrvatska proizvoda registrirana na EU razini, izvijestilo je u srijedu Ministarstvo poljoprivrede. Time je Hrvatska, uz Krčki pršut, dobila još dvije oznake čiji je naziv registriran i zaštićen na zajedničkom EU tržištu.

U Službenom listu EU od 15. srpnja objavljena je Provedbena uredba Komisije od 1. srpnja o upisu naziva u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla Ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres i Neretvanska mandarina (za oba proizvoda zaštićena oznaka izvornosti).

Proces zaštite naziva Ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres započeo je u srpnju 2009. godine, kada je zahtjev za registraciju oznake izvornosti Ministarstvu poljoprivrede podnijela Udruga za razvitak poljoprivrede i agro-turizma 'Ulika'.

Ministarstvo je u srpnju 2012. donijelo rješenje o registraciji oznake izvornosti, čime je naziv Ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres postao zaštićen u Hrvatskoj, a u veljači 2014. uputilo Europskoj komisiji zahtjev za registraciju na razini EU.

Proizvodnja i prerada maslina te skladištenje i punjenje Ekstra djevičanskog maslinova ulja Cres ograničeno je na područje otoka Cresa, ulje je dobiveno izravno iz ploda masline koji moraju potjecati od sorti slivnjača i/ili plominka u najmanjem udjelu od 90 posto, a ostatak do 10 posto mogu potjecati od drugih sorti. Posebnost tog ulja uvjetovana je specifičnim pedološko - klimatskim uvjetima otoka Cresa, genetskim karakteristikama korištenih sorti te vještinom berbe i prerade maslina koje posjeduje lokalno stanovništvo. Specifičnost uzgoja maslina na otoku Cresu predstavlja ispaša ovaca u maslinicima, koje, u nemogućnosti provedbe odgovarajućih agrotehničkih mjera, sprječavaju zarastanje površina i doprinose očuvanju vlage u tlu, navodi se u priopćenju.

Zaštita naziva Neretvanska mandarina započela je u svibnju 2013., a zahtjev je podnijela Neretvanska udruga voćara Mandarina iz Opuzena. Ministarstvu poljoprivrede je u rujnu 2013. donijelo rješenje o registraciji oznake izvornosti u Hrvatskoj te u travnju 2014. uputilo zahtjev za registraciju naziva zaštićene oznake izvornosti na razini EU.

Proizvodnja Neretvanske mandarine uključuje područje koje obuhvaća gradove Metković, Opuzen i Ploče te općine Slivno, Kula Norinska i Zažablje. Na posebnosti tog proizvoda, osim djelovanja interakcije okoliša (klima, položaj i reljef), utječe i dugogodišnja tradicija proizvodnje koja je, uz primjenu novih znanja i tehnologija, značajno doprinijela ne samo širenju uzgoja mandarina u dolini Neretve u proteklom desetljeću nego i povećanju kvalitete, objašnjava se u priopćenju.

Iz Ministarstva poljoprivrede podsjećaju kako su u Službenom listu EU, radi procedure prigovora na europskoj razini, objavljeni i zahtjev za registraciju oznake zemljopisnog podrijetla za Baranjski kulen i za Lički krumpir te zahtjevi za registraciju oznake izvornosti za Istarski pršut/Istrski pršut i za Varaždinsko zelje. Razdoblje prigovora na razini EU vezano za zahtjev za registraciju oznake izvornosti Ogulinski kiseli kupus/Ogulinsko kiselo zelje istekao je 10. srpnja. Ti proizvodi, ako Europska komisija ne zaprimi ni jedan prigovor, bit će sljedeće registrirane hrvatske oznake na razini EU.

(HINA)
 

Vijesti iz medija | Promjena regulative | Hrvatski izvoz