EU najviše izvozio farmaceutske proizvode u SAD, najviše uvozio iz Švicarske

Slika /slike 1/Zdravlje/izvoz farmacija.jpg

EU izvezla je u 2020. trećinu farmaceutskih proizvoda u SAD, a trećina njezinog uvoza stigla je iz Švicarske. Hrvatska je prošle godine povećala izvoz farmaceutskih proizvoda oko jedan posto dok je uvoz porastao oko 23 posto.

Europska unija izvezla je u 2020. godini trećinu farmaceutskih proizvoda u SAD, a trećina njezinog uvoza stigla je iz Švicarske, pokazuju podaci europskog statističkog ureda.

Švicarska je s 12-postotnim udjelom zauzela drugo mjesto na ljestvici odredišta europskog izvoza farmaceutskih proizvoda, a slijede Velika Britanija i Kina s osam odnosno šesto posto udjela. SAD je pak zauzeo drugo mjesto na ljestvici zemalja iz kojih je EU prošle godine najviše uvozio farmaceutske proizvode, s udjelom u ukupnom uvozu te kategorije proizvoda od 28 posto.

Slijedi Velika Britanija s 12 posto udjela. Prošle je godine izvoz lijekova iz EU-a u Švicarsku poskočio za petinu, te za 14 posto u SAD, izvijestio je Eurostat.

Izvoz u Britaniju potonuo je u pandemijskoj godini 14 posto. Europski uvoz farmaceutskih proizvoda iz Švicarske porastao je prošle godine osam posto, a osjetno je povećan i uvoz iz Britanije, 5 posto.

Uvoz iz SAD-a potonuo je 11 posto, izvijestio je Eurostat. Sve su zemlje EU-a u pandemijskoj godini povećale izvoz i uvoz farmaceutskih proizvoda, suprotno ukupnom trendu trgovinske razmjene koju je zakočila pandemija i ograničenja uvedena kako bi se suzbilo širenje koronavirusa.

Najveći je skok uvoza lijekova i ostalih farmaceutskih proizvoda u 2020. bilježila Slovenija, za 31 posto, a zauzela i drugo mjesto na ljestvici izvoznika, sa skokom izvoza te kategorije proizvoda za 42 posto. Grčka je pak zasjela na prvo mjesto sa skokom izvoza za 48 posto, navodi Eurostat.

Hrvatska je prošle godine povećala izvoz farmaceutskih proizvoda oko jedan posto dok je uvoz porastao oko 23 posto, pokazuje izvješće europskog statističkog ureda. Samo je Austrija smanjila uvoz u 2020. godini, oko tri posto. Izvoz su pak smanjile samo Latvija, Luksemburg i Estonija, za 11 odnosno pet i dva posto.

(Hina)

 

Vijesti iz medija | Statistički podaci | Hrvatski izvoz