EU i Kanada suglasile se oko početka primjene CETA-e

Slika /slike 1/EU regionalni razvoj, fondovi/shutterstock_19921585_cr.jpg

Europska unija i Kanada su izvijestile da su se suglasile da će se sporazum o slobodnoj trgovini između dviju strana početi primjenjivati 21. rujna, utirući tako put za stupanje na snagu 90 posto sporazuma. Sporazum će definitivno stupiti na snagu kada ga ratificira svih 28 članica EU-a.

Europska unija i Kanada u subotu su izvijestile da su se suglasile da će se sporazum o slobodnoj trgovini između dviju strana početi primjenjivati 21. rujna, utirući tako put za stupanje na snagu 90 posto sporazuma.

Sveobuhvatni gospodarski i trgovinski sporazum (CETA) prihvatile su obje strane, kao važan potez kada su u pitanju otvorena tržišta protiv protekcionističkog vala.

Sporazumom, kojim se potiče trgovina i jačaju gospodarski odnosi, otvaraju se nove prilike poduzećima iz EU-a. Poslovanje s Kanadom će biti jednostavnije, ukinut će se carine, znatno poboljšati pristup ugovorima o javnoj nabavi, otvoriti novi sektori kanadskog tržišta usluga, omogućiti predvidljivi uvjeti za ulagače i zaštititi visokokvalitetni europski poljoprivredni proizvodi, oni s "oznakom zemljopisnog porijekla".

Pokretanje CETA-e dosad su sprečavale prepirke oko nekih mliječnih i farmaceutskih proizvoda.

"Na sastanku u Hamburgu, gdje smo potvrdili obostranu opredijeljenost za međunarodni trgovinski sustav, složili smo se da ćemo 21. rujna 2017. krenuti u privremenu primjenu sporazuma, što će nam omogućiti primjenu svih potrebnih mjera prije navedenog datuma", priopćili su predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker i kanadski premijer Justin Trudeau.

"Otvarajući se jedni prema drugima i uz blisku suradnju sa svima koji s nama dijele iste vrijednosti uspjet ćemo oblikovati i upravljati globalizacijom", stoji u zajedničkom priopćenju.
Sporazum će definitivno stupiti na snagu kada ga ratificira svih 28 članica EU-a.

(Hina)

 

Vijesti iz medija | Promjena regulative | Hrvatski izvoz