EU: broj trgovinskih prepreka na najvišoj razini u povijesti

Slika /slike 1/Gospodarstvo/izvoz u 8 mj.jpg

EU suočila se prošle godine s rekordnim brojem trgovinskih prepreka, ukupno 425 koje je uvelo 59 zemalja svijeta, što je Uniju stajalo milijarde eura. Osim SAD-a, najveći su utjecaj na europski izvoz imale mjere koje su uveli Kina, Indija i Alžir.

Europska unija suočila se prošle godine s rekordnim brojem trgovinskih prepreka, ukupno 425 koje je uvelo 59 zemalja svijeta, što je Uniju stajalo milijarde eura, objavila je u ponedjeljak Europska komisija.

Ukupno je prošle godine uvedeno 45 novih trgovinskih prepreka, uključujući visoke američke carine na čelik i aluminij, izvijestila je Komisija.

Osim SAD-a, najveći su utjecaj na europski izvoz imale mjere koje su uveli Kina, Indija i Alžir.

Primjeri tih prepreka uključuju kineske mjere za kibernetičku sigurnost i novi zahtjev Indije o veterinarskim potvrdama za proizvode od kože, navodi europska povjerenica za trgovinu Cecilia Malmstrom.

Alžir je pak zabranio uvoz skoro 900 različitih proizvoda.  

"Nema sumnje da protekcionizam jača“, zaključuje Malstrom, upozoravajući na "turbulentno vrijeme za trgovinu“.

Objava godišnjeg izvješća Europske komisije o globalnim trgovinskim preprekama vremenski se poklopila sa zaoštravanjem međunarodnih tenzija, dijelom i zbog protekcionističke politike američkog predsjednika Donalda Trumpa.

EU nastoji poduprijeti međunarodne trgovinske zakone na koje se oslanjaju brojni europski izvoznici.

U prošloj je godini Komisija tako uspjela ishoditi ukidanje 35 trgovinskih prepreka koje su uvele zemlje poput Kine, Japana, Indije i Rusije, pokazali su objavljeni podaci.

(Hina)

 

Vijesti iz medija | Strana tržišta | Hrvatski izvoz