Erdutsko vinogorje – potencijal regije u proizvodnji visokokvalitetnih crvenih vina

Slika /slike 1/Poljoprivreda i ribarstvo/P-H20151127000410.jpg

Na trećem WineOS festivala vina i delicija koji je otvoren u Osijeku, rezultate ranijih uspješnih berbi u Slavoniji i Podunavlju udruga Graševina Croatica predstavila je degustacijom nagrađenih vina svojih članova u 2016. godini. Riječ je o domaćim i međunarodnim ocjenjivanjima na kojima se potvrđuje potencijal regije u proizvodnji visokokvalitetnih crvenih vina.

Na trećem WineOS festivala vina i delicija koji je otvoren u petak u Esseker centru u Osijeku, rezultate ranijih uspješnih berbi u Slavoniji i Podunavlju udruga Graševina Croatica predstavila je degustacijom nagrađenih vina svojih članova u 2016. godini.
 
Riječ je o domaćim i međunarodnim ocjenjivanjima, od festivala graševine u Kutjevo, do Mundus Vini i nedavno završenog najvećeg svjetskog ocjenjivanja sorti cabernet i merlot u talijanskom Bergamu na kojem su sva crvena vina iz Slavonije i Podunavlja osvojila zlatne medalje što potvrđuje potencijal regije u proizvodnji visokokvalitetnih crvenih vina.
 
Na degustaciji su predstavljena: graševina Antunović, graševina Erdut, graševina i zelenac Krauthaker, te frankovka i merlot Feravina, CS merlot Vina Belje, MERCS Krauthaker i kasna berba cabernet sauvignona Kalazić.
 
Graševina Antunović 2013 osvojila je 90 bodova, četiri zvjezdice na natjecanju. Graševina Erdut 2015 godine, obrano je 280 hektara graševine za proizvodnju ovog nagrađivanog vina koje opisuju kao razigrano i prpošno.
 
Nagrađeni Zelenac Krauthaker, vinarije koja jedina u Hrvatskoj proizvodi ovo vino čija je loza pronađena još davne 1882. godine u Kutjevu. Kako ističe Krauthaker, zelenac je odličan za predikatne berbe, to je meko vino za vina i vinjake koji svoj vrhunac dostiže u drugoj godinu punjenjem u boce. Upravo zbog toga je osvojio francusku publiku te ga se izvozi u Bordeaux i poslužuje u tamošnjem restoranu koji ima dvije Michelinove zvjezdice.
 
Frankovka (Orahovica) iz 2011.godine, izuzetno izvorno crno vino koje se izvozi u New York gdje je osvojila zlatnu medalju u kategoriji crnih vina. Osim New Yorka, ima je i u Meksiku, Japanu i Nizozemskoj, a kako kažu iz te vinarije, riječ je o obećavajućim tržištima stoga im izvoz postaje primaran.
 
Merlot (Belje) berba 2012. Osvojilo je zlatnu medalju u Burgundiji, a Cabernet Sauvignon 2011. zlatnu medalju na natjecanju Emozioni del mondo i izvozi se u Japan. Krauthakerov MERCS  2013 nagrađeno zlatom u Bergamu.
 
Posljednje vino, Kalazić Cabernet sauvignon 2008. godina, kasna berba, osvojio je zlato u Krakowu i tada je to bila jedina zlatna medalja za hrvatsko vino. Zovu ga i slavonski prošek, a u sebi ima 45 posto alkohola.
 
(Poslovni dnevnik)
 
 
 

Vijesti iz medija | Strana tržišta | Hrvatski izvoz