Elke podiže izvoz u Njemačku i osvaja Europu

Slika /slike 1/EU regionalni razvoj, fondovi/shutterstock_106006199_cr.jpg

Elke ostvaruje više od 60 posto ukupnog prometa na tržištima Njemačke, Austrije i Velike Britanije, od čega najviše upravo u Njemačkoj, koja će sada postati još snažnije tržište. Tržište EU je vrlo zahtjevno i tvrtka tu veličinom ne može ništa diktirati, no tržišna pozicija kod svih postojećih kupaca u Njemačkoj, Austriji i Britaniji osigurava Elki da bude protuteža globalnim igračima.

Ruđer Friganović, direktor Elke, vodećeg hrvatskog proizvođača energetskih kablova, izjavio je kako su u ovom trenutku svi glavni kapaciteti prodani i radi se u četiri smjene. Elka je ovih dana stekla certifikat najveće njemačke elektrodistribucijske tvrtke E.on-a, što predstavlja veliku referencu u kabelskom biznisu.

Elki je inače Njemačka glavno tržište na koje godišnje izvozi kablova za oko 120 milijuna kuna, ali dosad nije bila u E.on-u. Sam proces certificiranja trajao je godinama.

Govoreći o značaju certifikata, Friganović je naglasio kako se već ove godine počinje s prvim isporukama E.on-u, što je posao na razini nekoliko milijuna eura, dok se očekuje u narednim godinama da će se ta vrijednost digne iznad pet milijuna eura godišnje. Time se podiže izvoz u Njemačku, ali se i diverzificiraju kupci, te osigurava postizanje nešto boljih cijena. A osim Njemačke, taj certifikat, otvara i sva druga europska tržišta.

Elke ostvaruje više od 60 posto ukupnog prometa na tržištima Njemačke, Austrije i Velike Britanije, od čega najviše upravo u Njemačkoj, koja će sada postati još snažnije tržište.

Tržište EU je vrlo zahtjevno i tvrtka tu veličinom ne može ništa diktirati, no tržišna pozicija kod svih postojećih kupaca u Njemačkoj, Austriji i Britaniji osigurava Elki da bude protuteža globalnim igračima, ističe Friganović.

Za tvrtku Elke domaće je tržište izrazito važno, jer na njemu ostvaruje 30 posto prihoda. Glavni kupac s kojim jako dobro surađuju je HEP. U posljednje vrijeme rade i na projektu vjetroelektrana, na kojima su vrlo angažirani u Austriji. S HEP-om istječe jedan ugovor koji je uspješno realiziran, a u tijeku je natječaj za novi dvogodišnji posao vrijedan 337 milijuna kuna, na kojemu je Elke jedini ponuđač u partnerstvu s Eurocabelom. Pri tome je udjel tvrtke Elke u tom poslu 75 posto, kazao je Friganović.

(Poslovni dnevnik)



 

Vijesti iz medija | Strana tržišta | Hrvatski izvoz