Elka samo u lipnju isporučila čak 100 kamiona prepunih robe

Slika /slike 1/Grafovi/shutterstock_131187731_cr.jpg

Unatoč Covid-19 krizi poslovni plan za ovu godinu se ostvaruje, pa bi na koncu 2020. Elka trebala ostvariti planirani promet od 61 milijun eura, od čega u izvozu čak 90 posto. Uz tradicionalna izvozna tržišta, Elka dogovara proširenje na skandinavske zemlje. U lipnju je 51 kamion otišao u Austriju, 38 kamiona izvezeno je u Njemačku, 9 kamiona u Sloveniju te 2 kamiona u Ujedinjeno Kraljevstvo.

Elka je ovaj lipanj završila s rekordnim brojkama: tvornica je isporučila 100 kamiona robe za izvoz, što je vrijedno 5,3 milijuna u eurima, a u tonama važe 1750. Ovakav mjesec već duže vrijeme nisu ostvarili, a većina izvoza ide u zemlje EU.

Tako je u lipnju 51 kamion otišao u Austriju (kupci su SKW, Meinhart Kabel), 38 kamiona izvezeno je u Njemačku (za kupce Klaus Faber, Lapp, Witthinrich), 9 kamiona u Sloveniju (za tvrtku Eltima) te 2 kamiona u Ujedinjeno Kraljevstvo (kupac je Eland Cables).

Svaki dan u tvornicu na Žitnjaku ulaze i izlaze različiti šleperi, a kako to izgleda u jednom danu, za primjer može poslužiti ponedjeljak u ovom tjednu. Tad je natovareno osam kamiona za izvoz u Europsku uniju. Pet kamiona krenulo je u Austriju tvrtki Meinhart Kabel GmbH; na šleperu je bilo 100 tona kabela, u vrijednosti 235.000 eura. Isti dan je u još tri kamiona utovareno 65 tona kabela u vrijednosti 162.000 eura, koji su išli u Sloveniju.

Kad se pogleda mjesec unatrag, Elka je na domaćem tržištu prodala 200 tona robe, u vrijednosti 375.000 eura. Ukupno gledajući strukturu prodanih kabela, najviše je isporučeno srednjenaponskih kabela (1.500 tona), za ugradnju u elektrodistribucijsku mrežu i projekte solarnih i vjetroelektrana.

Ostatak od 450 tona je niski napon za napajanje krajnjih korisnika (Njemačka, Hrvatska i BiH), te telefonski (Hrvatska) i željeznički kabeli (Ujedinjeno kraljevstvo).

U ovom trenutku Elka ima prodane sve proizvodne kapacitete do studenog pri čemu se kontinuirano radi u četiri smjene, u sve dane mjeseca. Unatoč Covid-19 krizi poslovni plan za ovu godinu se ostvaruje, pa bi na koncu 2020. Elka trebala ostvariti planirani promet od 61 milijun eura, od čega u izvozu čak 90 posto. Uz tradicionalna izvozna tržišta, Elka dogovara proširenje na skandinavske zemlje.

(Lider)

Vijesti iz medija | Strana tržišta | Hrvatski izvoz