Elka pustila u rad novi pogon vrijedan 15 milijuna kuna

Slika /slike 1/Gospodarstvo/elka.jpg

Tvrtka Elka je izrazito izvozno orijentirana i izvozi više od 80 posto proizvodnje. Dominantno izvozno tržište Elke je EU gdje odlazi 81 posto proizvodnje, dok preostali dio tvrtka izvozi u zemlje regije. Najveći kupci kabela su velike elektroprivrede u Njemačkoj i Austriji (E.ON, EnBW, Wiener Netze, EVN AG), potom hrvatski HEP, slovenska elektroprivreda, elektroprivreda u BiH, a veliki kupci su i hrvatske tvrtke Dalekovod i Končar.

U zagrebačkoj tvrtki Elka u utorak je pušten u rad novi proizvodni pogon za izradu vodiča vrijedan 15 milijuna kuna, koji udvostručuje Elkine proizvodne kapacitete jer će se pomoću njega moći proizvoditi 35 kilometara vodiča dnevno. 

Pogon je u rad pustio premijer Andrej Plenković koji je rekao da nova proizvodna linija modernizira proizvodnju u Elki, kompaniji koja zapošljava 220 radnika, s godišnjim prihodima od 450 milijuna kuna. Radi se o, kako je kazao, izrazito izvozno orijentiranoj kompaniji koja izvozi više od 80 posto proizvodnje i koja je ove godine ušla među prvih deset hrvatskih izvoznika.

"Hrvatski izvoznici su motor razvoja hrvatskoga gospodarstva, ona zdrava kralješnica koja generira rast BDP-a i kvalitetno poslovanje", naglasio je premijer, dodavši da se radi o svjetlom primjeru hrvatskog gospodarstva.

Predsjednik Uprave Elke Gordan Miler naveo je da se radi o velikom danu za tvrtku, jer je pušten u rad stroj za izradu vodiča, same jezgre njihovog finalnog proizvoda. Radi se o investiciji od 15 milijuna kuna iz vlastitih sredstava tvrtke i uz pomoć poslovne banke. "Rezultat ovakve investicije bit će jačanje naše konkurentnosti i tržišne pozicije na svim tržištima na kojima smo prisutni, prvenstveno u EU-u, regiji, ali i u Hrvatskoj", rekao je Miler.

Kaže da se zadnjih tjedana potražnja za Elkinim proizvodima brzo oporavlja. Zaposlenost im je, naveo je, maksimalna. Elka je najveći proizvođač kabela u regiji, proizvodi  od 1927. godine i redovno je među najvećim izvoznicima u zemlji. 

Ministar gospodarstva Darko Horvat istaknuo je da je Elka stopostotni industrijski proizvođač, ali da im narudžbe ove godine nisu bile u kontinuitetu.

Dominantno izvozno tržište Elke je EU gdje odlazi 81 posto proizvodnje, dok preostali dio tvrtka izvozi u zemlje regije. Najveći kupci kabela su velike elektroprivrede u Njemačkoj i Austriji (E.ON, EnBW, Wiener Netze, EVN AG), potom hrvatski HEP, slovenska elektroprivreda, elektroprivreda u BiH, a veliki kupci su i hrvatske tvrtke Dalekovod i Končar.

(Hina)
 
 

Vijesti iz medija | Događanja | Hrvatski izvoz