Elektropogon pulske Teme pokretat će luksuznu jahtu

Slika /slike 1/Gospodarstvo/shutterstock_125338148_cr.jpg

Nakon što je u hali vodnjanskog Indi metala ispitan elektropogon koji je pulska tvrtka Tema proizvela za novogradnju luksuzne jahte od 50 metara, krenulo je demontiranje i isporuka pogona za brodogradilište "RossiNavi" u talijanski Viareggiou.

Istra i Hrvatska imaju se čime ponositi. Još jedan vrhunski proizvod "domaće pameti" ovih će dana biti montiran na luksuznu jahtu. Naime, nakon što je u hali vodnjanskog Indi metala ispitan elektropogon koji je pulska tvrtka Tema proizvela za novogradnju luksuzne jahte od 50 metara, krenulo je demontiranje i isporuka pogona za brodogradilište "RossiNavi" u talijanski Viareggiou.

Jahtu, čija je gradnja upravo u tijeku, pogonit će dva Temina električna motora koji se oslanjaju na tehnologiju permanentnih magneta.

Prema riječima dr. sc. Branimira Ružojčića, direktora i osnivača Teme, na globalnom je tržištu trenutno to jedinstven primjer glavnog brodskog elektropogona koji osigurava 2.600 konjskih snaga pri 1.800 okretaja. Riječ je naprednoj tehnologiji elektronički komutiranih električnih strojeva takozvane "Premium efikasnosti". A da bi mogli globalnom tržištu ponuditi kompletan proizvod visoke tehnologije, bilo je potrebno udružiti snage i s ostalim lokalnim proizvođačima poput Indi metala i Uljanika.

- Ako se može govoriti o električnim strojevima budućnosti, onda su to ovi strojevi. Riječ je o dva gabaritima i težinom malim motorima ogromne snaga od 1.300 "konja" svaki pri velikom broju okretaja. Prednost je i mali gubitak od samo tri posto, i to što nema vibracija i buke. Sve te pogodnosti nemjerljive su u odnosu na ostale motore iste snage. Za ovakav pogon više nije potrebna velika strojarnica, što otvara potpuno nove mogućnosti dizajnerima jahti, rekao je Ružojčić.

Dva stroja s pratećim elektroničkim kontrolerima stoje do pola milijuna eura.

(Glas Istre)
 

Vijesti iz medija | Strana tržišta | Hrvatski izvoz