EK poduzima mjere za otvaranje međunarodnog tržišta nabave

Slika /slike 1/EU regionalni razvoj, fondovi/shutterstock_19921585_cr.jpg

Europska komisija predstavila je revidirani prijedlog za međunarodni instrument nabavke, kao alata za promicanje otvorenog pristupa tržištima javne nabave širom svijeta. Isti bi omogućio pokretanje javne istrage u slučaju navodne diskriminacije tvrtki iz EU-a na tržištima nabave.


Europska komisija je predstavila revidirani prijedlog za međunarodni instrument nabavke, kao alata za promicanje otvorenog pristupa tržištima javne nabave širom svijeta. Iako je Europska unija (EU) otvoreno gospodarstvo, mnogi od glavnih trgovinskih partnera EU-a primjenjuju ograničavajuću praksu koja diskriminira tvrtke iz EU-a. Time zatvorena tržišta potkopavaju konkurenciju i transparentnost, povećavaju troškove javnih dobara i usluga za porezne obveznike i povećavaju rizik od korupcije. Otvaranje tržišta izvan EU-a za europske tvrtke bi trebalo dovesti do štednje, stvarajući win-win situacije za radna mjesta i rast u EU-u.

Cecilia Malmström, europska povjerenica za trgovinu, rekla je kako otvoren međunarodni trgovinski sustav treba uključiti javnu nabavu, jer otvorenost je dobra za posao i potrošače te dovodi do učinkovitog korištenja novca poreznih obveznika, a pomaže, također, u borbi protiv korupcije.

Elżbieta Bieńkowska, europska povjerenica za unutarnje tržište, industriju, poduzetništvo i mala i srednja poduzeća, rekla je kako se želi, s jedne strane, tvrtkama iz EU-a omogućiti korištenje tržišta izvan EU-a, kao i, s druge strane, tvrtkama izvan EU-a korištenje tržišta EU-a. 

Novi instrument bi omogućio Komisiji pokretanje javne istrage u slučaju navodne diskriminacije tvrtki iz EU-a na tržištima nabave. U slučaju da takva istraga nađe diskriminirajuća ograničenja za robu iz EU-a, Komisija će pozvati dotične zemlje na konzultacije o otvaranju svog tržišta nabave. Takve konzultacije također se mogu odvijati u obliku pregovora o međunarodnim sporazumima.
 
Više možete pročitati na: http://europa.eu/rapid/press-release_IP-16-178_en.htm?locale=en, a dokument je dostupan na poveznici http://trade.ec.europa.eu/doclib/docs/2016/january/tradoc_154187.pdf.
 

Pisane vijesti | Promjena regulative | Strana tržišta i prilike