EI Hrvoje Požar ima više od 60 posto poslovnih aktivnosti izvan Hrvatske

Slika /slike 1/EU regionalni razvoj, fondovi/shutterstock_214024960_cr.jpg

Energetski institut Hrvoje Požar (EIHP) je sve manje u Hrvatskoj, a sve više u inozemstvu, pa tako intenzivno radi na brojnim projektima u cijeloj regiji, istočnoj Europi, srednjoj Aziji a zadnje dvije godine više i u Africi.

Energetski institut Hrvoje Požar (EIHP) obilježava 22. obljetnicu rada tijekom kojih je postao međunarodna institucija, jer više od 60 posto poslovnih aktivnosti ima u inozemstvu, a idući tjedan, 4. i 5. srpnja u Kninu priređuje konferenciju u povodu 100 godina rođenja Hrvoja Požara, s dodjelom godišnjih nagrada.

"Sve manje smo u Hrvatskoj, a sve više u inozemstvu, pa tako intenzivno radimo na brojnim projektima u cijeloj našoj regiji, istočnoj Europi, srednjoj Aziji, zadnje dvije godine više i u Africi, a ono što nas veseli je da smo krenuli u zemlje zapadno od Hrvatske, s projektima u Sloveniji", kazao je ravnatelj EIHP-a Goran Granić, uoči tradicionalnog godišnjeg susreta povodom obilježavanja obljetnice rada tog znanstvenog instituta.

Napominjući kako je EIHP u Hrvatskoj trenutno prisutan s oko 40 posto svojih poslovnih aktivnosti, Granić je kazao da se tu radi o različitim projektima, među kojima je suradnja s Ministarstvom gospodarstva oko obnove zgrada i plana Vlade za korištenje sredstava EU-a za tu namjenu.

Govoreći o sve intenzivnijim međunarodnim aktivnostima EIHP-a na brojnim projektima, Granić je posebno izdvojio rad za State Department, na stručnim analizama po nekim pitanjima o kojima ne može više reći, kao i brojne europske projekte u gotovo svim zemljama regije oko Hrvatske te u Africi.

"Afrika nam se otvorila prije dvije godine i od tad povećavamo aktivnosti u njenim zemljama. Radili smo analize za elektrifikaciju u Zimbabveu, Keniji, Tanzaniji i Etiopiji koja je posebno zanimljiva, jer je jako velika zemlja, a muči je temeljno pitanje kako dovesti struju u svaku kuću", kazao je Granić. Dodaje da je Institut nedavno dobio ugovor za rad u 12 afričkih zemalja u području analitike tržište te strateških promišljanja i planova.

Sve te projekte ocijenio je vrlo dobrim financijskim prilikama, gdje se u većoj mjeri radi ili o sredstvima EU-a ili Svjetske banke.  Naznačio je i da EIHP trenutno ima 85 zaposlenih te da svake godine zapošljavaju nove mlade obrazovane stručnjake.

(Hina)



Vijesti iz medija | Strana tržišta