Dvoznamenkasti pad europskog robnog izvoza i uvoza u prvih devet mjeseci 2020.

Slika /slike 1/EU regionalni razvoj, fondovi/izvoz EU.jpg

Robni izvoz EU-a pao je u razdoblju od siječnja do rujna 11,4 posto u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem a gotovo isti je postotni pad bilježila i eurozona. Uvoz robe u EU smanjen je u prvih devet ovogodišnjih mjeseci 12,8 posto a uvoz 12,4 posto.

Izvoz robe iz Europske unije i eurozone pao je u prvih devet mjeseci 2020. nešto više od 10 posto, a gotovo isti je pad bilježio i uvoz, pokazuju podaci Eurostata, odražavajući urušavanje domaće i inozemne potražnje u pandemiji koronavirusa.

Robni izvoz EU-a pao je u razdoblju od siječnja do rujna 11,4 posto u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem a gotovo isti je postotni pad bilježila i eurozona.  Uvoz robe u EU smanjen je u prvih devet ovogodišnjih mjeseci 12,8 posto a uvoz 12,4 posto.

Najviše je u prvih devet ovogodišnjih mjeseci pao izvoz ali i uvoz energenata u EU, za gotovo 40 posto u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdoblje. Znatno je smanjen i izvoz i uvoz strojeva i vozila, pokazuje izvješće Eurostata.

Trgovinska bilanca EU-a za razdoblje od siječnja do rujna pokazuje višak u robnoj razmjeni sa svijetom od 134,5 milijardi eura. U istom prošlogodišnjem razdoblju iznosio je 127,8 milijardi eura. Trgovinski višak u eurozoni bio je gotovo na razini prošle godine i iznosio je 150,4 milijarde eura.

Pandemija i mjere koje su vlade uvele kako bi suzbile širenje koronavirusa ostavile su teške posljedice i na robnoj razmjeni unutar EU-a i eurozone u prvih devet ovogodišnjih mjeseci. Tako je vrijednost robne razmjene unutar EU-a potonula 10 posto u usporedbi s prvih devet prošlogodišnjih mjeseci, na 2.068,5 milijardi eura.

Vrijednost robne razmjene u zoni primjene zajedničke europske valute smanjena je 11,1 posto na 1.313,6 milijardi eura.

U rujnu izvoz robe iz EU-a smanjen je 3,8 posto u usporedbi s istim prošlogodišnjim mjesecom, nakon 14,0-postotnog pada u kolovozu. Uvoz je u rujnu potonuo 8,9 posto, pokazuju prve procjene Eurostata. U kolovozu smanjio se 15,6 posto. Time je višak u trgovinskoj bilanci iznosio 24,5 milijardi eura. U istom prošlogodišnjem mjesecu iznosio je 17 milijardi eura.

Vrijednost robne razmjene unutar EU-a bila je gotovo na razini istog prošlogodišnjeg mjeseca i iznosila je 260,7 milijardi eura.

Robni izvoz iz eurozone smanjen je u rujnu 3,1 posto na godišnjoj razini, nakon 12,2-postotnog pada u kolovozu. Uvoz je pao 7,1 posto. U kolovozu potonuo je 13, 5 posto. Time je vanjskotrgovinska bilanca za područje primjene zajedničke europske valute u rujnu iskazala višak od 24,8 milijardi eura. U istom prošlogodišnjem mjesecu višak je iznosio 18,3 milijarde eura.

Vrijednost robne razmjene unutar eurozone pala je u rujnu jedan posto na godišnoj razini, na 164,2 milijarde eura.

(Hina)
 

Vijesti iz medija | Statistički podaci | Trgovinska politika EU