Dvoznamenkasti pad europskog robnog izvoza i uvoza u prvih 10 mjeseci 2020.

Slika /slike 1/Grafovi/shutterstock_114706588.jpg

Robni izvoz iz EU-a pao je u razdoblju od siječnja do listopada 11,3 posto u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem a gotovo isti postotni pad bilježila je i eurozona. Uvoz robe u EU smanjen je u istom razdoblju 13 posto dok je u eurozoni pao 12,4 posto. Trgovinska bilanca EU-a za prvih 10 mjeseci ove godine pokazuje višak u robnoj razmjeni sa svijetom od 162,2 milijarde eura. U istom prošlogodišnjem razdoblju iznosio je 151,4 milijarde eura.

Izvoz robe iz EU-a i eurozone pao je u prvih 10 mjeseci ove godine više od 10 posto, a sličan je pad prema procjenama Eurostata bilježio i uvoz, odražavajući oštar pad domaće i inozemne potražnje u pandemiji koronavirusa. 

Robni izvoz iz EU-a pao je u razdoblju od siječnja do listopada 11,3 posto u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem a gotovo isti postotni pad bilježila je i eurozona, izračunao je europski statistički ured. Uvoz robe u EU smanjen je u istom razdoblju 13 posto dok je u eurozoni pao 12,4 posto.

Najviše je u prvih deset ovogodišnjih mjeseci u EU pao izvoz i uvoz energenata, gotovo 40 posto u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem. Potonuo je i izvoz i uvoz strojeva i vozila, za 15,4 odnosno 10,5 posto, pokazuje izvješće Eurostata.

Trgovinska bilanca EU-a za prvih 10 mjeseci ove godine pokazuje višak u robnoj razmjeni sa svijetom od 162,2 milijarde eura. U istom prošlogodišnjem razdoblju iznosio je 151,4 milijarde eura.

Trgovinski višak u eurozoni iznosio je 180,1 milijardu eura, u usporedbi sa 178,2 milijarde eura u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Procjene Eurostata pokazuju teške posljedice pandemije koronavirusa i u robnoj razmjeni unutar EU-a i eurozone u prvih 10 ovogodišnjih mjeseci. Tako je vrijednost robne razmjene unutar EU-a potonula 9,5 posto u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem, na 2.334 milijarde eura. Vrijednost robne razmjene u zoni primjene zajedničke europske valute smanjena je 10,8 posto, na 1.478 milijardi eura.

Listopad je ponovo donio snažan pad robnog izvoza i uvoza u EU i eurozoni, nakon naznaka oporavka u rujnu, pokazuju podaci europskog statističkog ureda.

Izvoz robe iz EU-a potonuo je tako u listopadu 10,3 posto u usporedbi s istim prošlogodišnjim mjesecom, nakon 3,8-postotnog pada u rujnu. Uvoz je pak pao 14,3 posto, pokazuju prve procjene Eurostata. U rujnu smanjen je 8,9 posto.

Time je višak u trgovinskoj bilanci EU-a u listopadu iznosio 28,1 milijardu eura. U istom prošlogodišnjem mjesecu iznosio je 23,5 milijardi eura. Vrijednost robne razmjene unutar EU-a pala je 4,5 posto u usporedbi s prošlogodišnjim listopadom, na 266,6 milijardi eura.

Robni izvoz iz eurozone smanjen je u listopadu devet posto na godišnjoj razini, nakon 3,1-postotnog pada u rujnu. Uvoz je pao 11,7 posto. U rujnu smanjen je 7,1 posto.

Time je vanjskotrgovinska bilanca za područje primjene zajedničke europske valute u listopadu iskazala višak od 30 milijardi eura. U istom prošlogodišnjem mjesecu iznosio je 27,2 milijarde eura. Vrijednost robne razmjene unutar eurozone pala je 6,8 posto, na 166,1 milijardu eura.

(Hina)

Vijesti iz medija | Statistički podaci