Dvanaest istarskih vinara na Merano Wine Festivalu

Slika /slike 1/Poljoprivreda i ribarstvo/shutterstock_100693765.jpg

Istra se preko svojih 12 vinara i Turističke zajednice Istarske županije, ponovo predstavila na ovogodišnjem Merano Wine Festivalu u južnotirolskom gradu Meranu. Riječ je o najvećem događaju posvećenom vinskoj industriji i kulinarskim izvrsnostima u ovom dijelu Europe.

Istra se preko svojih 12 vinara i Turističke zajednice Istarske županije, ponovo predstavila na ovogodišnjem Merano Wine Festivalu u južnotirolskom gradu Meranu. Riječ je o najvećem događaju posvećenom vinskoj industriji i kulinarskim izvrsnostima u ovom dijelu Europe, kojeg posjećuju međunarodni kupci.

Kurhaus u centru Merana ugostila je 27. izdanje vinskog festivala koje je trajalo od 9. do 13. studenog, a svoje proizvode prezentiralo je oko 200 majstora okusa, 15-ak okrunjenih chefova, preko 500 najboljih vinarija Italije i svijeta u sklopu kojih uz velike klasike Toscane, Veneta i Piemontea, velik broj i južnotirolskih vrhunskih vina. Premda je fokus ovog izdanja bio na vinima rosè, a predstavljeno je i 116 proizvođača Bio-vina. Iz Istre su nastupili Marjan Arman, Franc Arman, Capo, Cattunar, Damjanić, Degrassi, Geržinić, Ipša,  Medea, Roxanich, Veralda i Zigante vina.

Na festivalu je održan i okrugli stol o utjecaju klimatskih promjena na budućnost vina, novim mogućnostima proizvodnje te očekivanjima potrošača, a raspravljalo se o tome što bi trebalo poduzeti na vrijeme zbog globalnog zatopljenja koje će do 2050. najviše utjecati na budućnost vinarstva.

U dva udarna termina, subotu i nedjelju, proglašen je 'sold out' tako da je bilo gotovo nemoguće kupiti ulaznicu, sve su sale bile pune posjetitelja uz gužvu i unutar Kurhausa i unutar Gourmet arene gdje su se prezentirali najbolji talijanski kulinarski proizvodi, craft pivovare i destilati. Novost ovogodišnjeg festivala bila je 'Spirits Experience Area' posvećena destilatima, likerima i gorkim napitcima koja se nalazila na gracijoznoj Promenade, nedaleko palače Kurhaus, gdje su se izmjenjivale degustacije i tematski seminari s ciljem širenja umijeća tzv. 'Mixology', tj. miješanja vrhunskih koktela.

Festival je pohodilo više od 10.000 posjetitelja. Istra, koja je uspostavila važno partnerstvo s agencijom Gourmet’s International - koja organizira Festival unutar povijesnog izdanja Kurhausa, gdje se održavaju najvažniji događaji Festivala, imala je priliku predstaviti regiju svojih dvanaest vinarija.

Turistička zajednica Istarske županije, uz potporu Hrvatske turističke zajednice, zakupila je dio sale Czerny, odnosno oko 50 četvornih metara izložbenog prostora gdje su bili smješteni istarski proizvođači, pored kojeg su se nalazile i brojne vinske kuće iz poznate francuske regije Champagne, te Njemačke i Austrije.

Prezentacija se odvijala pod geslom „Istra, odmor s pogledom“ s naglaskom na glavne turističke proizvode: Istria Gourmet - Gastronomija s pogledom; Istria Culture - Povijest s pogledom, koje u zadnje vrijeme prati kampanju Turističke zajednice Istarske županije po najvažnijim međunarodnim sajmovima i prezentacijama.

Samo sudjelovanje na Festivalu u Meranu spada u dio aktivnosti TZ istarske županije koje se  usmjeravaju za razvoj realnog sektora, odnosno njegove promocije na međunarodnim tržištima, čime se neposredno promovira i sam teritorij.

(Privredni vjesnik)

Vijesti iz medija | Događanja | Hrvatski izvoz