DOK-ING-ovi inteligentni ‘osvajači’ za sljedećih 15 godina

Slika /slike 1/Gospodarstvo/shutterstock_157152221_cr.jpg

DOK-ING projektom narrow-reef mining, gdje se kompletno pokriva rudarenje u rudnicima s niskim svodom, ima za cilj tržišta Južne Afrike, Kanade, SAD-a, Čilea, Perua i Australije. DOK-ING ima stratešku suradnju s A3TEH u Ukrajini, novootvoreni pogon u Južnoj Africi, u Slunju tvrtku VJ-EKO. Imaju tvrtku u Južnoj Africi, tvrtku u SAD-u, Saudijskoj Arabiji, a u Ukrajini otvaraju predstavništvo.

Posljednje tri godine DOK-ING je izbacio tri velika i inovativna programa. Gordan Pešić, član Uprave za prodaju, marketing, razvoj poslovanja, podršku korisnicima i ljudske resurse istaknuo je, govoreći o programima, kako je jedan od njih narrow-reef mining, gdje se kompletno pokriva rudarenje u rudnicima s niskim svodom, prije svega u rudnicima platine, i nalaze se u finalnoj fazi probne proizvodnje. Od 2025. očekuje se potpuna komercijalizaciju tog programa. Ciljna tržišta dominantno su Južna Afrika, Kanada, SAD, Čile, Peru i Australija.

Što se tiče drugih programa koje se otvara, Hystrix je protuterorističko vozilo koje je izbačeno u travnju i koji će igrati važnu ulogu u borbi protiv terorizma u budućnosti, jer takve mogućnosti koje Hystrix nudi ne postoje nigdje. To se radilo zajedno s Udrugom svih specijalnih policijskih postrojbi u Europi i očekuje se ozbiljna prodaja od početka 2023.

Treće područje koje se otvara je na bazi besposadnog vozila Komodo. Radi se o specifičnom modularnom vozilu nove generacije koje ima niski toplinski odraz, nečujno je i ima hibridni pogon.

Govoreći o planovima otvaranja novih pogona, osim onoga u Južnoj Africi, Pešić je kazao kako imaju stratešku suradnju s A3TEH u Ukrajini, novootvoreni pogon u Južnoj Africi, u Slunju tvrtku VJ-EKO. Na svim tim mjestima imaju po 40-50 zaposlenih, a u Zagrebu do kraja 2023. godine planiraju imati 240 zaposlenih. Ozbiljno se razvijaju i oformljuju partnerstva, a tvrtke oformljuju tamo gdje je potrebna potpora programima. Imaju tvrtku u Južnoj Africi, tvrtku u SAD-u, Saudijskoj Arabiji, a u Ukrajini otvaraju predstavništvo.

Pešić je inače trenutačno i potpredsjednik Klastera vojne industrije u kojem se također intenzivno radi na inovacijskim programima. Klaster je povukao oko 90 milijuna eura iz ESIF-a (Europskih strukturnih i investicijskih fondova) za programe iz područja sigurnosti i obrane.

Pešić ističe i da HGK i Klaster funkcioniraju na način da se pokušavaju međusobno podupirati. Trenutačno je, ističe, to malo nezgodno, jer je HGK prešla na model tržišnog poslovanja, “tako da se onaj intenzitet potpore smanjio, pa je Klaster na neki način isplivao”.

(Poslovni dnevnik)
 

Vijesti iz medija | Strana tržišta | Hrvatski izvoz