Dogovorena gospodarska suradnja Hrvatske i Kazahstana

Slika /slike 1/HINA/P-H20160603002716.jpg

U Uredu predsjednice Republike Hrvatske u petak je osam hrvatskih tvrtki s isto toliko kazahstanskih potpisalo ugovore o suradnji ukupno vrijedne 260 milijuna eura ili 1,8 milijardi kuna.

U Uredu predsjednice Republike Hrvatske u petak je osam hrvatskih tvrtki s isto toliko kazahstanskih potpisalo ugovore o suradnji ukupno vrijedne 260 milijuna eura ili 1,8 milijardi kuna.

Predstavnici hrvatskih i kazahstanskih tvrtki te su ugovore i sporazume potpisali u nazočnosti predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i veleposlanika Kazahstana Aslana Mussina, pri čemu je istaknuto da to predstavlja nastavak dobrih gospodarskih, ali i bilateralnih odnosa dviju zemalja.

"Hrvatske tvrtke u Kazahstanu i cijelom tom području iznimno su cijenjene, Uljanikovi brodovi plove Kaspijskim morem, razvija se suradnja na području turizma i informatičkih tehnologija te držim da se to treba i nastaviti", istaknula je predsjednica Grabar-Kitarović. Potpisivanje ugovora i sporazuma ocijenila je iznimno bitnim za gospodarske odnose Hrvatske i Kazahstana, dodajući da je još u procesu potpisivanja nekoliko međudržavnih ugovora između dvije zemlje.

Veleposlanik Kazahstana Mussin zahvalio je predsjednici na pomoći oko ovih ugovora i sporazuma najavivši da će kazahstanski predsjednik biti prisutan na potpisivanju budućih ugovora s hrvatskim gospodarstvenicima, a koji su u procesu finaliziranja. "Hrvatska je strateški partner za suradnju Kazahstana na Balkanu, a obje zemlje su relativno nove i mlade", kazao je Musssin, dodavši da je Kazahstan financijski dobro razvijena država, ocijenivši da je to i privuklo hrvatske tvrtke na to tržište. "Hrvatska je zanimljiva i Kazahstanu i njenim gospodarstvenicima, ima jedinstvene tvrtke i sektore proizvodnje, a mi u Kazahstanu u ovom trenutku imamo spremnih 600 do 700 milijuna eura za investiranje u biznis projekte, od čega danas s hrvatskim tvrtkama potpisujemo ugovore vrijedne 260 milijuna eura", naglasio je Mussin, koji vjeruje da je to tek početak suradnje.

Dva ugovora koja su potpisana odnose se na pulsko brodogradilište Uljanik i kazahstansku tvrtku Kazahstan Temir Žoly za izgradnju trajekata i transfer tehnologije, a koji će se po riječima opredsjenika Uprave Uljanika Giannija Rossande realizirati gradnjom dva broda za Kazahstan, od kojih će jedan biti isporučen 2017., a drugi 2018. godine.

Rossanda je naglasio da je Uljanik već prisutan na tom i tržištu regije oko Kazahstan, a slično je istaknuo i predsjednike Uprave Instrumentarije Vinko Barišić, koja je s tvrtkom Sultan potpisala sedmogodišnji ugovor o otvaranju zajedničke proizvodnje protetskih i ortopedskih pomagala u Kazahstanu.

Na kazahstanskom je tržištu već od prije prisutna Podravka, čiji je predsjednik Uprave Zvonimir Mršić s tvrtkom Vostok-Moloko potpisao sporazum o suradnji u području proizvodnje dječje hrane u Kazahstanu. "U Kazahstanu i okolnim zemljama raste natalitet i postoji veliki potencijal za plasman dječje hrane te ćemo s njihovom tvrtkom za proizvodnju mlijeka razmotriti mogućnosti zajedničke proizvodnje dječje hrane za što ćemo im za početak transferirati naš know-how i tehnologiju", istaknuo je Mršić.

Predsjednik Uprave Viadukta Joško Mikulić također je zadovoljan danas potpisanim sporazumom o suradnji s tvrtkom Dorstroy-2 o izgradnji triju tvornica za proizvodnju asfaltnobetonskih pogona u Kazahstanu, što je ocijenio važnim i za moguće poslove koje su Viaduktu core business - izgradnju mostova i autocesta.

Ostale su sporazume o suradnji potpisale još FossInternational Metal Fusion Corporation i kazahstanska tvrtka Fosstis Corporation, zatim Eurocable i Wunder Fenster, tvrtka Alfatec Group i Gulser computers te Brodarski institut i Znanstveno istraživački centar "Nafta".

(Hina)
 

Vijesti iz medija | Strana tržišta | Hrvatski izvoz