Đuro Đaković Montaža: Lani prihodi veći od 350 milijuna kuna, ove godine će rasti za 5 posto

Slika /slike 1/Gospodarstvo/preview.jpg

Slavonskobrodska tvrtka prisutna je na projektima izgradnje energetskih, petrokemijskih postrojenja te cementara u 11 zemalja EU, a najveća tržišta posljednjih godina su skandinavske zemlje i projekti iz područja "zelene energije".

Đuro Đaković Montaža d.o.o. prošle je godine ostvarila prihode veće od 350 milijuna kuna, a u ovoj godini očekuje stabilan rast poslovanja i povećanje prihoda za pet posto, istaknuli su čelnici tvrtke.

Đuro Đaković Montaža je od 2009. do 2016. godine bila u vlasništvu njemačke grupacije Bilfinger, no negdje od kraja 2016. godine je ponovno u stopostotnom hrvatskom vlasništvu.

Predsjednik Uprave Drago Čugura istaknuo je kako proces razdvajanja nije imao negativne učinke na suradnju s Bilfingerom, već je otvorio prostor za nesmetanu suradnju s tvrtkama koje su Bilfingerovi tržišni konkurenti.

"U izvozu, na europskim tržištima ostvarujemo i dalje 80 posto prihoda. U prosjeku imamo 860 radnika, što je nešto više od onog što smo planirali prije dvije godine", rekao je Čugura. 

Ta je slavonskobrodska tvrtka prisutna na projektima izgradnje energetskih, petrokemijskih postrojenja te cementara u 11 zemalja Europske u, a najveća tržišta posljednjih godina su skandinavske zemlje i projekti iz područja "zelene energije".

Uz investicije iz energetskog sektora, Đuro Đaković Montaža u knjigama narudžbi očekuje značajniji porast poslova u sektoru cementa u zemljama EU zbog redovitih remonta te porast aktivnosti u energetskom sektoru u Njemačkoj, što će također predstavljati fokus tvrtke u 2018. godini.

"U ovom trenutku imamo popunjene kapaciteta u 2018. godini, što je dobro da se možemo posvetiti pitanjima vezanim uz kvalitetu i rokove", rekao je član Uprave Darko Katić.

Čelnici Đuro Đaković Montaže ove godine očekuju blagi porast i s domaćeg tržišta, iako upozoravaju da, umjesto da se prvo dokažemo kroz poslove u Hrvatskoj i dobiju reference za inozemstvo, već rade na europskim tržištima, a za hrvatsko očigledno nisu dovoljno dobri. 

"Nažalost, i dalje je prilično mali broj projekata na kojima smo prisutni u Republici Hrvatskoj zbog niske razine investicija unutar zemlje, ali ipak najveći problem nam stvaraju domaći kupci koji svojim pristupom poslovanju ruše cijenu rada dok politika javno zagovara porast plaća radnika. Unatoč tome, Đuro Đaković Montaža će i dalje spremno ulagati u svoje radnike a time i poboljšanje standarda unutar lokalne zajednice", rekao je Čugura.

Iz tvrtke najavljuju ulaganja u obrazovanje radnika u visini 300 tisuća eura ove godine, a kako bi pridobili mlade metalce, nakon uspostave dobre suradnje sa srednjim školama u Slavonskom Brodu, suradnju planiraju proširiti i na škole u Novoj Gradiški i Požegi.

Ujedno pozivaju i zainteresirane za posao da im se jave, jer poslije obrazovanja i obuke mogu dobiti stabilan i dobro plaćen posao. 

Prosječna bruto plaća u Đuro Đaković Montaži u 2017. godini bila je 10.280 kuna, a time nisu obuhvaćena dodatna terenska primanja većine radnika koji rade na inozemnim gradilištima. 

(Hina)



Vijesti iz medija | Uspjesi izvoznika | Hrvatski izvoz