DIV Grupa očekuje da će zbog koronakrize porasti narudžbe europskih kupaca

Slika /slike 1/Gospodarstvo/shutterstock_108855629_cr.jpg

DIV Grupa je prošle godine izvezla robe u vrijednosti gotovo milijardu kuna, vijčane robe se izveze više od 90 posto, dok su u brodogradnji svi komercijalni programi namijenjeni izvozu, osim vojnih brodova koje rade za Hrvatsku ratnu mornaricu. Na američkom tržištu fokus je na pronalasku novih kupaca, a od većih europskih kupaca u tijeku su pregovori sa jednim njemačkim kupcem brodova, sa kojim se još dogovaraju detalji suradnje.

Izvozni poslovi DIV Grupe zbog pandemije nisu značajnije smanjeni, naprotiv, narudžbe stižu sa svih strana i kada je riječ o vijčanom segmentu i o segmentu brodogradnje.

Kako je za Lider rekao Darko Pappo, član uprave Grupe, pandemija je pokazala sve nedostatke ovisnosti europske industrije o proizvodima sa Dalekog istoka.

- Koronakriza je pokazala da je dobro imati dobavljače iz Europe jer su rizici transporta i isporuke manji. Također, u našoj branši uz pregovore i sastanke važna je kontrola tijeka prozivodnje, a vjerujemo da će nam blizina donijeti i više izvoznih poslova, možda ne nužno novih kupaca, ali očekujemo da će porasti narudžbe postojećih – ističe Pappo.

Prošle je godine na razini grupe izvezeno robe u vrijednosti gotovo milijardu kuna, vijčane robe se izveze više od 90 posto, dok su u brodogradnji svi komercijalni programi namijenjeni izvozu, osim vojnih brodova koje rade za Hrvatsku ratnu mornaricu. Na američkom tržištu fokus je na pronalasku novih kupaca, a od većih europskih kupaca u tijeku su pregovori sa jednim njemačkim kupcem brodova, sa kojim se još dogovaraju detalji suradnje.

- Ova poslovna godina sigurno će imati negativne posljedice, ali vjerujem da ćemo ih uspješno prevladati jer smo snažna i uspješna grupa – istaknuo je Pappo. U dvadeset dvije godine postojanja od dvadesetak zaposlenih narasli su na oko 3.500, vrijednost imovine iznosi 3,9 milijardi kuna, kapitalnih rezervi 1,8 milijardi, dok su ukupni prihodi u prošloj godini iznosili 1,4 milijarde kuna.

(Lider)

Vijesti iz medija | Strana tržišta | Hrvatski izvoz