Dalmacijavino: Drniški vinari počeli izvoziti svoje vino gruzijske sorte u SAD

Slika /slike 1/Poljoprivreda i ribarstvo/shutterstock_71718745_cr.jpg

Dalmacijavino Split dio vina izvozi u Austriju, Njemačku i Sloveniju te odsad i u SAD. Nastoje proširiti izvoz i na azijsko područje, gdje su prošle godine izvezli dva kontejnera vina, konkretno u Šangaj.

Drniška tvrtka Dalmacijavino Split počela je izvoziti svoje novo vino gruzijske sorte r’kaciteli u SAD, a uz njega, rekao je predsjednik Uprave Luka Diel-Zadro, izvozit će još neke sorte.

Ove godine planiraju izvesti između stotinu i 150 tisuća litara vina, i to, osim u Ameriku, u BiH te Crnu Goru, kamo i inače plasiraju najveće količine.

Dio izvozimo u Austriju, Njemačku i Sloveniju te odsad i u SAD. Nastojimo proširiti izvoz i na azijsko područje, kamo smo prošle godine izvezli dva kontejnera vina, konkretno u Šangaj, navodi Diel-Zadro.

Vrijednost izvoza lani je iznosila 6,5 milijuna kuna (u 2017. četiri milijuna kuna), a prema podacima iz Poslovne Hrvatske, Dalmacijavino Split lanjsku godinu završilo je s 53 milijuna kuna prihoda, što je 44 posto više nego 2017., no zabilježen je gubitak od gotovo tri milijuna kuna.

Razlog su velika ulaganja nakon što je prije tri godine tvrtka Oštrc u vlasništvu Diel-Zadrina djeda Marinka Zadre preuzela brend i proizvodnju nekadašnjega Dalmacijavina te osnovala novu tvrtku u Drnišu. Gruzijsku sortu r’kaciteli izabrali su jer je posađena u drniškom vinogradu od osamdesetih godina, ali prijašnji voditelji Dalmacijavina odlučili su se kupažirati (miješati) s drugim bijelim vinima pa nikad, kaže Diel-Zadro, nije mogla doći do izražaja.

(Lider)

Vijesti iz medija | Strana tržišta | Hrvatski izvoz