Certifikat o zaštićenoj oznaci izvornosti "Šoltanskoga maslinovog ulja"

Slika /slike 1/Poljoprivreda i ribarstvo/shutterstock_115229260.jpg

Dobivanje certifikata EU o zaštićenoj oznaci izvornosti "Šoltanskoga maslinovog ulja" svečano je proslavljeno u Grohotama. U "Službenom listu" EU od 21. listopada 2016. objavljena je Provedbena odluka Europske komisije o upisu naziva "Šoltansko maslinovo ulje" u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla.

Dobivanje certifikata Europske unije o zaštićenoj oznaci izvornosti "Šoltanskoga maslinovog ulja" svečano je proslavljeno u Grohotama, a tom je prigodom rečeno kako se očekuje da će priznanje motivirati mlade da se bave maslinarstvom i ostanu na tom otoku.

U "Službenom listu" Europske unije od 21. listopada 2016. objavljena je Provedbena odluka Europske komisije o upisu naziva "Šoltansko maslinovo ulje" u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla.

Sudionici svečanosti u Grohotama istaknuli su kako je nužno osmisliti marketinški plan kako bi se "Šoltansko maslinovo ulje" u što većim količinama dostavljalo na tržište.

Predsjednik Udruge "Zlatna Šoltanka" Zlatko Burić rekao je kako na Braču ima na desetke, a možda i na stotine tisuća stabala maslina koja su zarasla jer su neisplativa.

Načelnik šoltanske općine Nikola Cecić Karuzić istaknuo je kako je sljedeće na tom otoku povezivanje autohtonih sorti s turizmom. Dodao je kako očekuje da će priznanje iz Bruxellesa motivirati mlade Šoltane da se bave proizvodnjom maslinova ulja.

Splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja istaknuo je kako je ta županija dosad pomogla sufinancirati nabavu trećine maslinovih sadnica na svojem području. Pozvao je i ostale proizvođače autohtonih proizvoda da pokrenu postupak zaštite njihove izvornosti jer ćemo tako biti konkurentniji na zajedničkom tržištu Europske unije.

Proces zaštite izvornosti imena "Šoltansko maslinovo ulje" počeo je u listopadu 2013., kad je udruga maslinara s otoka Šolte "Zlatna Šoltanka" Ministarstvu poljoprivrede podnijela zahtjev za zaštitu izvornosti tog imena. Ministarstvo poljoprivrede donijelo je u ožujku 2015. rješenje o prijelaznoj nacionalnoj zaštiti, čime je u Republici Hrvatskoj zaštićeno ime "Šoltansko maslinovo ulje".

U lipnju 2015. Ministarstvo poljoprivrede poslalo je Europskoj komisiji zahtjev za registraciju naziva zaštićene oznake izvornosti "Šoltansko maslinovo ulje" na razini Europske unije.

Nakon objave na europskoj razini, objavom uredbe Europske komisije naziv "Šoltansko maslinovo ulje" upisuje se u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla.

(Hina)

 

Vijesti iz medija | Promjena regulative | Hrvatski izvoz