Brodotrogir porinuo divovski tanker

Slika /slike 1/Promet i pomorstvo/shutterstock_84407854_cr.jpg

U Brodotrogiru je obavljeno porinuće Novogradnje 326, broda za prijevoz kemijskih proizvoda od 49 500 tdw.

Riječ je o drugom od dva chemical tankera koje je pomorska kompanija Trogir Maritime ugovorila u brodogradilištu Hrvatska brodogradnja Trogir d.o.o. (HBT), koja također pripada grupi Brodotrogir, kao i ugovore o eksploataciji brodova nakon izgradnje s društvom iz norveške Blystad grupe.
 
Novogradnja 326 izgrađena je po novom optimiziranom projektu već ranije globalno priznate kvalitete s brojnim međunarodnim nagradama. Brod je projektiran za prijevoz kemijskih i naftnih proizvoda s ciljem da ostvari maksimalnu fleksibilnost operacija teretom u ovoj specifičnoj grani, uz optimalni odnos nosivosti broda, zapremine teretnog prostora i brzine, što predstavlja bit uspješnog projekta.
 
Novogradnja je specijalizirana za prijevoz kemijskih i naftnih proizvoda, nosivosti 49,500 metričkih tona, duljine 184 metra i širine 32,20 metra. Pokreće ga elektronički, sporohodni motor MAN B & W snage 8000 kW koji postiže brzinu od 14,5 čvorova. Ugradnja ovog tipa motora u kombinaciji s posebnim dizajnom propulzije i novim oblikom trupa broda omogućava se maksimalna ušteda u potrošnji goriva.
 
Brod je projektiran kao IMO 2 brod s 18 teretnih tankova, svaki zapremine manje od 3000 m3, plus 2 slop tanka, s 18+2 segregacije.
 
Projekt također uvažava sva međunarodna pravila i konvencije o zaštiti okoliša.

(Poslovni puls)

Vijesti iz medija | Uspjesi izvoznika