Brodosplit gradi dodatna čelična vrata za spas Venecije od poplava

Slika /slike 1/HINA/P-H20160219000442.jpg

Nakon provedenog međunarodnog natječaja, Brodograđevna industrija Split, d.d. potpisala je s tvrtkom Costruzioni Mose Arsenale (COMAR) ugovor o gradnji dodatne 22 čelične brane.

Nakon provedenog međunarodnog natječaja, Brodograđevna industrija Split, d.d. potpisala je 28. srpnja 2016. godine u Veneciji s tvrtkom Costruzioni Mose Arsenale (COMAR) ugovor o gradnji dodatne 22 čelične brane, za posljednji četvrti prolaz San Nicolo što kroz Venecijansku lagunu vodi prema Veneciji.

U jednom od najvećih građevinskih projekata u povijesti Italije vrijednog više od 7 milijarda eura predviđeno je postavljanje ukupno 78 brana, a Brodosplit će isporučiti 63 brane koje obuhvaćaju 20.000 tona ugrađenog čelika ukupne vrijednosti s radovima i logistikom preko 70 milijuna €.

- U narednih 10-tak godina želimo vidjeti Brodosplit na čelu najcjenjenijih Europskih brodogradilišta, kao perjanicu hrvatskog gospodarstva, oslonac našim kupcima i partnerima, koji će značajno utjecati na razvoj šire zajednice, grada Splita i biti na ponos i čast svim svojim zaposlenicima, istaknuo je prigodom potpisivanja Tomislav Debeljak, predsjednik Uprave Brodosplita.

Paralelno s izgradnjom čeličnih brana u Brodosplitu, tvrtka Gumiimpex-GRP iz Varaždina, specijalizirana za proizvodnju zaštitnih gumenih obloga izrađuje gumene odbojnike koji su sastavni dio brana i na kojima leže na morskom dnu. Bitno je za istaknuti suradnju hrvatskih kompanija i odluku talijanskog investitora da nakon gotovo jednogodišnjih ispitivanja u pogonima kineskih kompanija. i nezadovoljstvu rezultatima, gradnju važne opreme povjeri domaćim tvrtkama.

Alat za oblikovanje i izradu gumenih odbojnika, u kojem nakon procesa formiranja i vulkanizacije nastaje gumeni odbojnik impresivne mase od 920 kg izrađen je u radionicama ‘Brodosplitove-Strojne obrade’, a na svaku čeličnu branu montira se više ovakvih odbojnika, što na razini cijelog projekta znači isporuku oko 300 komada.

(Poslovni dnevnik)

 

Vijesti iz medija | Strana tržišta | Hrvatski izvoz