Brod Neptune Barcelona predan grčkom Neptune Linesu

Slika /slike 1/Promet i pomorstvo/3maj grci.jpg

Brod za prijevoz automobila i kamiona Neptune Barcelona, izgrađen u riječkom brodogradilištu 3. maj, u utorak je predan novim vlasnicima, grčkoj kompaniji Neptune Lines. Brod duljine 200 metara može prevoziti 7000 automobila, na garažnoj površini od 58 tisuća četvornih metara na 13 etaža.

Brod za prijevoz automobila i kamiona Neptune Barcelona, izgrađen u riječkom brodogradilištu 3. maj, u utorak je predan novim vlasnicima, grčkoj kompaniji Neptune Lines.

Brod duljine 200 metara može prevoziti 7000 automobila, na garažnoj površini od 58 tisuća četvornih metara na 13 etaža. Porinut je još 2018. godine.

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković tom prigodom je istaknuo da je ovo pokazatelj da u Hrvatskoj žive industrijska proizvodnja i brodogradnja. To je rezultat zajedničkog rada radnika i kooperanata, umješne Uprave 3. maja i doprinosa Vlade, rekao je, dodavši da je brod sagrađen i dovršen u zahtjevnim okolnostima. Važna je bila odvažna odluka Vlade da postane vlasnik ovog broda te da ga proda na tržištu, pri čemu je postignuta dobra cijena, rekao je premijer. Taj posao važan je i za jačanje gospodarskih odnosa Hrvatske i Grčke, dodao je.

"Vlada je uložila 4,5 milijardi kuna u brodogradnju, i odlučila podržati gradnju brodova, jer je to važno za zadržavanje radnih mjesta i očuvanje tradicije brodogradnje. Vlada pokazuje da vodi računa o svakom dijelu Hrvatske, o svakom gradu i županiju i svakom vidu gospodarske aktivnosti, bez obzira tko je na vlasti", istaknuo je Plenković.

Direktor 3. maja Edi Kučan zahvalio je  Vladi i premijeru na podršci. Time se poručuje da je nužan nastavak industrijske proizvodnje i brodogradnje, rekao je.

Zadovoljstvo suradnjom istaknula je i vlasnica te predsjednica uprave kompanije Neptune Lines Melina Trablos. Grčki ministar pomorstva i otočne politike Ioannis Plakiotakis ustvrdio je da europska brodogradnja pokazuje oporavak te da je moguće u Europi graditi kvalitetne RO-RO brodove i luksuzne kruzere.

Uz premijera, na svečanosti su bili i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivan Paladina i ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović. Nazočili su i riječki gradonačelnik Marko Filipović i primorsko-goranski župan Zlatko Komadina.

Premijer je u izjavi za novinare istaknuo da je prije tri godine dogovoreno da će Vlada pratiti 3. maj kroz gradnju tri broda, među kojima je i Neptune Barcelona te da je to obavljeno financijski na "pozitivnoj nuli". Trudit ćemo se da bude i dalje u tim okvirima, dodao je.

Brod je temeljem ugovora o dovršetku gradnje preuzela država iz stečajne mase Uljanika. Izvorno je građen za norvešku kompaniju Siem.

(Hina)


 

Vijesti iz medija | Događanja | Hrvatski izvoz