Britanija i EU ulaze u novo razdoblje odnosa nakon finaliziranog brexita

Slika /slike 1/EU regionalni razvoj, fondovi/brexit.jpg

Četiri i pol godine nakon britanskog referenduma o članstvu u Europskoj uniji brexit je konačno postao stvarnost kada je Britanija napustila jedinstveno tržište. Sporazumom je definirano da Britanija zadržava pristup jedinstvenom tržištu EU-a s 450 milijuna potrošača bez carina i kvota, no on neće spriječiti gospodarske štete.

Četiri i pol godine nakon britanskog referenduma o članstvu u Europskoj uniji brexit je konačno postao stvarnost kada je Britanija napustila jedinstveno tržište u 23 sata po GMT-u, a po srednjoeuropskom vremenu u ponoć na Novu godinu. Nikada prije država članica EU-a nije zatražila razvod.

Pregovori su trajali godinama dok konačno, u zadnji trenutak, nije postignut trgovinski sporazum vrijedan 660 milijardi britanskih funti (900 milijardi dolara) na Badnjak. Potpisan je samo nekoliko dana prije izlaska Britanije iz jednog od najvećih svjetskih trgovinskih blokova, što predstavlja najznačajniji globalni zaokret od pada Britanskog carstva.

Sporazumom je definirano da Britanija zadržava pristup jedinstvenom tržištu EU-a s 450 milijuna potrošača bez carina i kvota, no on neće spriječiti gospodarske štete, upozorili su ekonomski stručnjaci.

U petak su dva tijesno isprepletena partnera ušla u novo razdoblje svojih odnosa, puno labaviju suradnju. Ukida se sloboda kretanja što se tiče života i rada, iako za kratkotrajna putovanja većinom neće biti potrebna viza. Roba će se puno više kontrolirati na granicama Britanije i EU-a, a unutar Ujedinjenog Kraljevstva na irskoj morskoj granici između Sjeverne Irske i VB.

Što se tiče sektora usluga, koji čini više od 80% britanskog gospodarstva, dvije strane obvezale su se "uspostaviti povoljnu klimu za razvoj trgovine i ulaganja između njih". Što se tiče ribolova, britanski premijer Boris Johnson pristao je na razdoblje od 5 i pol godina za uvođenje novih pravila o ribolovu brodova EU u britanskim vodama nakon čega će se održavati godišnje konzultacije o ulovu.

Britanija više neće sudjelovati u sigurnosnim organizacijama i bazama podataka poput Europola, Eurojusta i SIS-II. Ipak, i dalje će se razmjenjivati DNK podaci, otisci prstiju i podaci o registraciji vozila.

(Hina)

 

Vijesti iz medija | Događanja | Trgovinska politika EU