Bivša Bjelovarska mesna industrija dobiva proizvodni halal certifikat

Slika /slike/Foto s Google Drive poljoprivreda ribarstvo vinarstvo/shutterstock_100428040.jpg

Hrvatska će u Bjelovaru dobiti prvu klaonicu koja će raditi isključivo po halal certifikatu, a koja cilja najmanje 85 posto buduće proizvodnje plasirati na brojna islamska tržišta visoke kupovne moći.

Hrvatska će u Bjelovaru dobiti prvu klaonicu koja će raditi isključivo po halal certifikatu. Investitor je tvrtka Moje domaće meso (MDM) koja u modernizaciju bivše Bjelovarske industrije mesa (BIM) namjerava uložiti više od 20 milijuna eura. Ciljaju najmanje 85 posto buduće proizvodnje plasirati na brojna islamska tržišta visoke kupovne moći, prepoznatljiva po velikom uvozu junetine te mesa ovaca i koza.
 
Suvlasnici MDM-a novac potreban za revitalizaciju bjelovarske klaonice dijelom misle namaknuti i kroz hrvatski program ruralnog razvoja. Prijavili su ulaganje vrijedno 66,8 milijuna kuna uz očekivani povrat potpore u visini 33,4 milijuna. Najavljuju kako bi klaonica s radom trebala startati s početkom travnja 2016.
 
Plan je iz bjelovarskih pogona izvoziti ne samo svježe meso već i raznovrsne mesne prerađevine. Hrvatska, ističe se, ima golemi potencijal u stočarstvu za halal proizvode budući da je zabranila uporabu i genetski modificirane stočne hrane.
 
Samo njemačko tržište godišnje konzumira oko 130 tisuća tona halal mesa u vrijednosti pet milijardi eura, dok potražnja za mesnim asortimanom u zemljama Perzijskog zaljeva prelazi 14 milijardi dolara. Analitičari u trgovini stokom, naglašavaju u MDM-u, smatraju da postoje goleme prilike za Hrvatsku i njezino stočarstvo u pokrivanju potražnje za halal mesom ne samo u EU već i na globalnom tržištu. U prvoj fazi planiraju izvoz svježeg mesa u EU, Tursku i na Bliski istok, a u drugoj proizvodnju mesnih prerađevina. Na tržištu Europske unije nema ograničenja potreba ili kapaciteta s obzirom na brojnost islamske zajednice, ističu u MDM-u.
 
(Poslovni dnevnik)
 

Vijesti iz medija | Strana tržišta i prilike