Biden i von der Leyen naznačili popuštanje američko-europskih trgovinskih napetosti

Slika /slike 1/EU regionalni razvoj, fondovi/EU - SAD.jpg

Početi će pregovori da se proizvođačima iz EU omogući pristup njihovih ključnih sirovina američkom tržištu u sklopu Bidenovog programa za poticanje industrija bez štetnog utjecaja na klimu, što predstavlja ograničen, ali konkretan potez.

Američki predsjednik Joe Biden i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u petak su objavili napredak u rješavanju transatlantskog trgovinskog spora i potvrdili predanost potpori Ukrajine protiv Rusije.

Dvoje vođa su nakon razgovora u Bijeloj kući najavili da će početi pregovori o tome da se proizvođačima iz Europske unije omogući pristup njihovih ključnih sirovina američkom tržištu u sklopu Bidenovog programa za poticanje industrija bez štetnog utjecaja na klimu, što predstavlja ograničen, ali konkretan potez.

Obvezali su se također na opće usklađivanje jer se i američko i europsko gospodarstvo okreću prema električnim vozilima i drugim 'zelenim' sektorima.

Von der Leyen je tijekom prošle godine blisko surađivala s Bidenom na zajedničkom odgovoru na rusku invaziju na Ukrajinu. Biden je von der Leyen rekao da savez za potporu Ukrajini označava "novo razdoblje".

Kasnije su u zajedničkoj izjavi poručili da je ruski predsjednik Vladimir Putin "mislio da će nas podijeliti, a ipak smo ujedinjeniji nego ikada. Stojimo zajedno u našoj čvrstoj podršci za Ukrajinu koliko god bude potrebno". Međutim, napetosti rastu u Europi zbog Bidenovog Zakona o smanjenju inflacije
(IRA), kojoj vlada želi subvencionirati američku proizvodnju tehnologija bez štetnog utjecaja na klimu.

EU, zbog straha da bi subvencije za dobra "proizvedena u Americi" mogle naškoditi energetskom i automobilskom sektoru u Europi, donosi vlastiti niz poticaja, poput Industrijskog plana za zeleni plan, kako bi unaprijedila rastući sektor.

Zajednička izjava dala je naznake da su Biden i von der Leyen postigli napredak dogovorom o početku pregovora o izuzeću za europske proizvođače koji žele izvoziti minerale ključne za proizvodnju baterija za električna vozila.

"U petak smo se složili da ćemo poraditi na ključnim sirovinama dobivenim ili obrađenim u Europskoj uniji i da ćemo im dati pristup američkom tržištu kao da su izvorno s američkog tržišta. Poradit ćemo na sporazumu", rekla je von der Leyen novinarima nakon susreta s Bidenom.

Druga teška tema američko-europskih razgovora bio je odgovor na sve čvršću vanjsku i trgovinsku politiku Kine. Bijela kuća je rekla da su "izazovi koje predstavlja Narodna Republika Kina" činili značajan dio razgovora.

Washington od europskih država traži da zauzmu čvršći stav prema Pekingu, ne samo u diplomatskom, već i u gospodarskom smislu. Međutim, EU nije sklon raskolu s Kinom, zbog čega su transatlantski partneri pomalo razjedinjeni glede daljnjih koraka.

(Hina)

Vijesti iz medija | Događanja | Trgovinska politika EU