Bez izvoza ne može se zaraditi ni na crtićima

Slika /slike 1/Gospodarstvo/shutterstock_214024960_cr.jpg

Potkraj 2018. godine zagrebačka produkcijska tvrtka Amulet Studio svojim je serijalom crtića ‘&Black&White’ osvojila drugo mjesto na međunarodnom festivalu animiranog filma u Los Angelesu, jednoj od najvažnijih svjetskih smotri takvih filmova. Riječ o potpuno hrvatskom proizvodu.

Potkraj prošle godine zagrebačka produkcijska tvrtka Amulet Studio svojim je serijalom crtića ‘&Black&White’ osvojila drugo mjesto na međunarodnom festivalu animiranog filma u Los Angelesu, jednoj od najvažnijih svjetskih smotri takvih filmova. O kakvom je pothvatu riječ, najbolje ilustrira podatak da je produciranje vlastitog animiranog serijala u Hrvatskoj i dalje takva rijetkost da su Tihanu Šmitran, direktoricu Amulet Studija, od te ideje odgovarali sa svih strana, proglašavajući to nemogućom misijom.

‘&Black&White’ igra je vizualne percepcije u kojoj pratimo glavnog lika BO-a, nespretnog junaka koji na zabavan način pokušava riješiti problem u raznim erama i geografskim lokacijama. Autorsko je djelo Darka Bakliže pod supervizijom Manuela Šumberca, dok su za animaciju zaslužne Paula Konjušić, Iva Božić i Antonija Veljačić, a za glazbu Vjeran Šalamon. Vrijedi spomenuti i da je riječ o potpuno hrvatskom proizvodu. Potporu tom hvalevrijednom projektu pružio je Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) i estonski startup-akcelerator Storytek.

Osvajanje drugog mjesta sa serijalom crtića ‘&Black&White’ na međunarodnom festivalu animiranog filma u Los Angelesu, jednoj od najvažnijih svjetskih smotri takvih filmova, okrunilo je dosadašnji rad Tihane Šmitran. Kad je osnovala produkcijsku tvrtku Amulet Studio prije četiri godine, malotko je vjerovao da će uspjeti, ali iza nje su mnoge uspješne kampanje, projekti i nagrade

Osim u Zagrebu, Amulet Studio djeluje i u sklopu sestrinske tvrtke u Estoniji. Tomu je prethodilo sudjelovanje u natječaju Storyteka, globalnog akceleratora poniklog u Tallinnu, na kojem je izabran među šest najboljih timova u svijetu, a njegov ‘pitch’ dobio je najviše ocjene žirija. Storytek povezuje tehnološke kompanije s kreativnom industrijom, što mu je donijelo i potporu inozemnih mentora i partnera kao što su Sten Saluveer, Guido van Nispen i John Heinsen. S njima je surađivao i na projektu koji je trenutačno u fazi pretprodukcije i čija će prodaja ići preko podružnice u Estoniji.

Amulet Studio fokusirao se na rad s klijentima s kojima možemo raditi korake naprijed i koji se ne libe otvoriti prostor za nove izazove i mogućnosti na tržištu. Tvrtke kojima je jednako važno stvarati profitabilno poslovanje te vrhunsku kreativu i inovativne proizvode, a i nama omogućiti da se razvijamo kao kreativci, zaključila je Tihana Šmitran.

(Lider)



Pisane vijesti