Baranja biser ruralnog turizma Hrvatske

Slika /slike 1/Poljoprivreda i ribarstvo/shutterstock_261244847_cr.jpg

Prema podacima TZ-a Osječko-baranjske županije, tu su županiju od početka godine do 22. travnja posjetila 23.392 gosta, od čega 16.087 domaćih i 7.305 stranaca. Domaćih gostiju bilo je više za nešto manje od 1 posto, a stranih za 11,5 posto. Među stranim gostima najbrojniji su bili gosti iz Mađarske, a slijede ih Slovenci i Nijemci.

 

Prema podacima TZ-a Osječko-baranjske županije, odnosno sustava e-visitor, tu su županiju od početka godine do 22. travnja posjetila 23.392 gosta, od čega 16.087 domaćih i 7.305 stranaca. Domaćih gostiju bilo je više za nešto manje od 1 posto, a stranih za 11,5 posto.

Među stranim gostima najbrojniji su bili gosti iz Mađarske, a slijede ih Slovenci i Nijemci. Upravo je najveći porast posjeta zabilježen u slučaju naših susjeda iz Mađarske - u istom razdoblju lani Osječko-baranjsku županiju posjetilo je 265 Mađara, a ove godine 822. Vodeći su po broju noćenja (2.073) Nijemci, na drugom su mjestu Srbi (1.570), a na trećem Mađari (1.490). Broj noćenja Nijemaca povećan je za gotovo 7 posto, Srba za 9 posto, a broj noćenja Mađara udvostručen je u odnosu prema istom razdoblju prošle godine.

Direktor TZ-a Osječko-baranjske županije Antonio Sobol ističe kako proteklih desetak godina kontinuirano lagano raste broj turista i njihovih noćenja u Osječko-baranjskoj županiji. - Znatnije poraste s dvoznamenkastim rastom broja gostiju i noćenje očekujemo realizacijom projekta Bizovačkih toplica i otvaranjem novog hotela Termia. Uz smještajne kapacitete tu ćemo dobiti značajnije segmente zdravstvenog turizma - napominje Sobol.

On naglašava važnost različitih manifestacija koje se održavaju na području županije, podsjećajući da je proteklog tjedna održan Sajam lova, ribolova i turizma, kao i start biciklističke utrke Tour of Croatia, izuzetnog događaja kroz koji se Županija pozicionira u biciklističkom svijetu i svakako kao cikloturističko odredište.

Baranja je u svakom slučaju biser ruralnog turizma Hrvatske. Osijek, podsjeća Sobol, također bilježi rast posjeta i noćenja gostiju koji u ovaj kraj dolaze zbog enogastronomije, mira, prirode...

- No, i drugi dijelovi županije u turističkom smislu rastu. Spomenuo sam Bizovac, i očekujemo brojne nove smještajne kapacitete, restorane, ugostiteljske, ali i objekte namijenjene zdravstvenim uslugama u našem Podravlju - Valpovu, Belišću, Donjem Miholjcu, pa i Našicama. Erdutski kraj također je sve privlačniji gostima. Njegov potencijal je vrlo velik, s vinogorjem i najvećom bačvom na svijetu, ušćem Drave u Dunav, centrom 'Milutin Milanković', koji je slavonski Tesla... Također i Đakova i Đakovštine s Ergelom, katedralom i vinogorjem. Svaki kutak županije razvija se turistički u dobrom smjeru - naglašava Sobol.

(Glas Slavonije)



Vijesti iz medija | Statistički podaci | Hrvatski izvoz