1. Konferencija Indijsko-hrvatskog poslovnog kluba „Kako poslovati s Indijom“

Slika /slike 1/Gospodarstvo/shutterstock_110479439_cr.jpg

Poslovanje s najmnogoljudnijom zemljom svijeta – Indijom može biti izazovno, ali isto tako i vrlo isplativo. Indija je veliko i rastuće gospodarstvo s bogatom kulturom i velikim potencijalom za ulaganje. Istaknuto je to na 1. Konferenciji Indijsko-hrvatskog poslovnog kluba „Kako poslovati s Indijom“.

Poslovanje s najmnogoljudnijom zemljom svijeta – Indijom može biti izazovno, ali isto tako i vrlo isplativo. Indija je veliko i rastuće gospodarstvo s bogatom kulturom i velikim potencijalom za ulaganje. Istaknuto je to na 1. Konferenciji Indijsko-hrvatskog poslovnog kluba „Kako poslovati s Indijom“.

Konferencija je održana pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjskih i europskih poslova, a glavne teme bile su suradnja Hrvatske i Indije, poslovanje između dvije države te vrlo aktualni problem nedostatka radne snage. Indijsko-hrvatski poslovni klub djeluje već dugi niz godina i okuplja hrvatske tvrtke koje posluju na velikom tržištu Indije. Osim članova kluba, na konferenciji su prisustvovali brojni gosti iz poslovne zajednice i visoki uzvanici, uključujući indijskog ambasadora u Hrvatskoj, državne tajnike MINGOR-a i MUP-a te brojne druge predstavnike Vlade.

Posebno zanimljive bile su panel rasprave „Iskustva poslovanja s Indijom“ i „Izazovi radne snage u RH“ na kojima su sudjelovali predstavnici tvrtki poput ALTPRO-a, Infobipa, Skilled Labor-a, Pivac mesne industrije i drugih, koji su iz prve ruke mogli opisati svoja iskustva na velikom indijskom tržištu.

„S Indijskim željeznicama imamo sada već gotovo 20 godina iskustva u komunikaciji, a veći projekti i poslovi krenuli su kada smo našli pravog partnera. Indijske željeznice grade više od 2500 kilometara pruga godišnje, a nabavke vlakova i lokomotiva su praktički svakodnevne. Potencijal posla na tom tržištu je izrazit, ne samo za našu tvrtku već bilo koju hrvatsku tvrtku koju zanima izvoz. „ ističe Tin Viduka, član Uprave ALTPRO-a.

Mario Stančin, Glavni tajnik Indijsko-hrvatskog poslovnog kluba ističe kako je prema zadnjim podacima MUP-a, u Hrvatskoj samo prošle godine izdano ili produženo više od 120 tisuća radnih dozvola, te da će po njihovim projekcijama taj broj u narednim godinama samo rasti.. Bitno je napomenuti kako se Zakon o strancima mora mijenjati u smjeru pojednostavljenja i ubrzavanju procesa dobivanja radnih dozvola te da se radne dozvole izdaju na duže vrijeme, dvije, tri ili više godina te u tom kontekstu Indijsko-hrvatski poslovni Klub očekuje reakciju Vlade.

„GDi je tvrtka koja se bavi razvojem specijaliziranog softvera za upravljanje infrastrukturom, posebno telekomunikacijskom strukturom. Pristupanje indijskom tržištu je išlo postupno jer smo kroz ostvarivanje uspjeha na lokalnom i širem Europskom tržištu pa i na nekim daljim tržištima kao što je Bliski Istok stekli reputaciju koja nam je omogućila da pristupimo i na danas najmnogoljudnije tržište, Indiju. Razvoj ekspertize u GDi-u se događa zajedno s korisnicima u telekomunikacijskoj industriji zbog čega danas imamo globalno prepoznatljiv softver. Danas je GDi prisutan u Indiji kroz svoj ured u Mumbaiu jer smatramo da je ključno biti prisutan na tržištu i osluškivat njihove potrebe a vjerujem da će nam prisutnost u Indiji pomoći i u širenju na ostatak azijskog tržišta.“ Ističe Boran Lončarić, CEO GDi Group.

Indija, najbrže rastuće azijsko gospodarstvo, ove godine je postala i najmnogoljudnija država svijeta.  Prednosti Indije uključuju obilje jeftine radne snage, nisku cijenu proizvodnje, otvorenost ulaganjima i pogodnu politiku za poslovanje. Prema podacima OECD-a iz 2021. godine, radno sposobno stanovništvo Indije iznosi više od 900 milijuna i očekuje se da će taj broj i dalje rasti.

(Poslovni dnevnik)


 

Vijesti iz medija | Strana tržišta | Hrvatski izvoz