EU poslovni centri

EU poslovni centri pomažu gospodarstvenicima, malim i srednjim poduzetnicima iz EU-a pri ulasku i poslovanju na tržištima izvan Europe (promicanje industrijske, trgovinske i investicijske suradnje, umrežavanje, pomoć oko pristupa tržištu, smjernice o pravnim/administrativnim/regulatornim pitanjima, pitanja intelektualnog vlasništva, razmjena iskustava i znanja). Hrvatski gospodarstvenici mogu se s upitima obratiti izravno navedenim EU centrima u državama izvan EU-a.  
 
Kina: EU SME Centar
EU SME Centar je financiran iz EU fondova s glavnom zadaćom pomoći malom i srednjem poduzetništvu kako bi započeli svoje poslovanje na kineskom tržištu. Sa sjedištem u Pekingu, EU SME Centar osigurava poslovne informacije i savjete, pravne usluge, treninge za poslovno odlučivanje za male i srednje poduzetnike država članica EU.
 
Japan: Centar EU – Japan za industrijsku suradnju
Formiran od strane Europske komisije i japanske Vlade, ova neprofitna organizacija promovira investicije te sve oblike industrijske i trgovinske suradnje između EU i Japana. Također, poticanjem konkurentnosti  i suradnje, Centar potiče izmjenu iskustva i know-how znanja.
 
Indija: European Business and Technology Centre (EBTC)
Misija EBTC-a  je pomoć poslovnoj, znanstvenoj i istraživačkoj zajednice - u Europi i Indiji - da rade zajedno s ciljem stvaranja novih poslovnih mogućnosti u transferu čistih tehnologija, te uspostavljanja relevantne poslovne suradnje u području istraživanja, znanosti i tehnologije. Kroz mrežu urede diljem Indije, EBTC podržava EU čiste-tehnološke tvrtki i istraživače prilikom njihovog ulasku na tržište u Indiji te nudi cjelovita „end-to-end“ rješenja.
 
Tajland: European Association for Business and Commerce (EABC) 
Glavna zadaća ove europske trgovinske organizacije je razvoj i poticanje investicija te poslovanja kao i stvaranje pozitivne poslovne klime za europske kompanije  u Tajlandu.
 
Indonezija: EU - Indonesia Business Network (EIBN)
EIBN ima za cilj promociju Indonezije i ASEAN-a kao destinacije sa visokim potencijalom za trgovinu i investicije za sve tvrtke iz EU – osobito nastojanjima malih i srednjih poduzetnika iz EU u iskorištenju punih potencijama koje nudi tržište Indonezije.
 
Vijetnam: EU - Vietnam Business Network (EVBN)
Glavni cilj Europsko-Vijetnamske poslovne mreže (EVBN) je povećanje izvoza i ulaganja iz Europske unije (EU) u Vijetnam posebice za mala i srednja poduzeća (MSP) te jačanje EU-poslovnog sektora u Vijetnamu olakšavanjem pristupa tržištu.
 
Malezija: EU-Malaysia Chamber of Commerce and Industry (EUMCCI)
Ova EU-malezijska trgovinska i industrijska komora ima zadaću promoviranja i razvoja interesa EU u Maleziji, kao i olakšavanje poslovanja te poticanje trgovine i investicija između EU i Malezije. Komora potiče networking između poslovne zajednice, poslovnih udruga, odgovarajućih ministarstava, državnih predstavnika te drugih komora.
 
Jugoistočna Azija: EU Business Avenue (EUBA) -  EU poslovne avenije
Program pruža usluge povezivanja i umrežavanja malim i srednjim poduzećima na tržištima u Jugoistočnoj Aziji u području čistih tehnologija i dizajna (gospodarenje otpadom i vodama, reguliranje zagađivanja zraka, recikliranje, solarna energija i biomasa, pametne mreže, energetska učinkovitost).
 

Helpdeskovi za pravo intelektualnog vlasništva

U nizu država izvan EU-a djeluju EU help deskovi za pomoć malim i srednjim poduzetnicima iz EU-a oko prava intelektualnog vlasništva u tim državama. Oni prikupljaju i pružaju informacije i savjete, obrazovne programe i materijale te pomažu pri konkretnim upitima iz područja intelektualnog vlasništva.
 

  • Kina: China IPR SME Help Desk
  • ASEAN IPR Help Desk (odnosi se na: Brunej, Filipini, Indonezija, Laos, Kambodža, Malezija, Mijanmar, Singapur, Tajland, Vijetnam)
  • MERCOSUR IPR SME Helpdesk djeluje u dijelu zemalja regije MERCUSOR (Argentina, Brazil, Paragvaj, Urugvaj, Venezuela) te Čileu.


EBO - European Business Organisation Worldwide Network ASBL


Predstavlja EU poslovne asocijacije i gospodarske komore u trećim zemljama. Glavni cilj ove mreže je međusobna promocija razmjene mišljenja te  uspostava bliskih odnosa i unaprjeđenje pristupu EU gospodarstva tržištima trećih zemalja.

http://www.ebowwn.com/

 

Portal za internacionalizaciju malih i srednjih poduzeća (SME Internationalisation Portal)

Ova stranica nudi praktičnu pomoć za europske tvrtke koje žele poslovati izvan EU-a, između ostaloga:
 
  • Kontakte pružatelja podrške i praktičnih usluga (npr. nacionalnih agencija, lokalnih trgovinskih komora itd.) koje tvrtkama mogu pomoći s uspostavom poslovne aktivnosti odnosno poslovnih odnosa u ciljanoj državi
  • Informacije o ostalim uslugama koje portal nudi
  • Poveznice s ostalim oblicima podrške ili savjeta koje podupire EU.
 
Pozivaju se i hrvatski pružatelji usluga da se registriraju za uključenje u bazu podataka portala, kao dio podrške na EU razini
 
Dodatne informacije o podršci europskim malih i srednjim poduzetnicima na međunarodnim tržištima dostupne su i u prigodnoj Studiji iz 2013. godine.