Na Gazdanpoku 2018. se predstavlja 30-ak hrvatskih izlagača

Slika /slike 1/Gospodarstvo/shutterstock_109910375_cr.jpg

Hrvatska je zemlja partner ovogodišnjeg, 25. međunarodnog sajma poljoprivrede i prehrambene industrije "Gazdanapok 2018", koji se od 10. do 12. kolovoza održava u mađarskom Szentlorincu gdje se predstavlja i 30-ak hrvatskih izlagača.

Hrvatska je zemlja partner ovogodišnjeg, 25. međunarodnog sajma poljoprivrede i prehrambene industrije "Gazdanapok 2018", koji se od 10. do 12. kolovoza održava u mađarskom Szentlorincu gdje se predstavlja i 30-ak hrvatskih izlagača.

Predstavljanje hrvatskih izlagača na 25. Gazdanpoku zajednički su organizirali Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatska gospodarska komora (HGK), a na zajedničkom se izložbenom prostoru predstavljaju hrvatske tvrtke i obiteljska poljoprivredna gospodarstva iz osam županija. Tako će oko 30.000 posjetitelja imati priliku vidjeti i isprobati dio bogate ponude hrvatskih prehrambenih proizvoda i upoznati se s turističkim potencijalima naše zemlje, ističu u petak iz HGK.

U priopćenju prenose i izjavu potpredsjednika HGK za poljoprivredu, šumarstvo i ribarstvo Dragana Kovačevića, koji je na otvaranju sajma poručio kako ćeli daljnje jačanje gospodarske suradnje između dvije zemlje, posebno u pograničnim područjima. 

"Od pristupanja Hrvatske Europskoj uniji ukupna razmjena poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda s Mađarskom povećana je za više od 50 posto (hrvatski izvoz povećan je za 75 posto, a uvoz za 45 posto), što Mađarsku, uz Njemačku, Italiju i Sloveniju, svrstava među naše najznačajnije vanjskotrgovinske partnere. Ono na čemu svakako treba inzistirati, a sajmovi kao što je ovaj su idealna prilika za to, jest da se promoviraju proizvodi veće dodane vrijednosti, autohtoni proizvodi, proizvodi sa zaštićenim oznakama te da se u konačnici poveća i njihov udio u robnoj razmjeni", istaknuo je Kovačević. 

Inače, vanjskotrgovinska razmjena poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda između Hrvatske i Mađarske u stalnom je porastu. Prošle je godina iznosila ukupno 390 milijuna eura, od čega je izvoz u Mađarsku bio 107 milijuna, a uvoz iz Mađarske 283 milijuna eura. U Mađarsku najviše izvozimo žive životinje (svinje i goveda), suncokretovo ulje, šećer te stočnu hranu, a uvozimo suncokretovo ulje, svinjsko meso, mlijeko, pšenica i kukuruz.

Gazdanapok je dobra prilika za probitak na susjedna tržišta, jer je jedan od vodećih sajmova u Mađarskoj, ali i u regiji, ističu iz HGK.

(Hina)

Pisane vijesti | Sajmovi | Hrvatski izvoz