Ina postala većinski vlasnik Energopetrola

Ina se akvizicijom Energopetrola dodatno pozicionirala na tržištu BiH te je time postala najveći pojedinačni distributer naftnih derivata u BiH.

Ina i mađarski MOL potpisali su ugovor kojim je Ina preuzela 33,50 posto dionica Energopetrola koje su bile u vlasništvu MOL-a, čime je Ina povećala svoj udio na 67 posto i postala većinski vlasnik bosanskohercegovačke tvrtke, izvijestili su u utorak iz Ine.

"Ina i MOL potpisali su Ugovor o stjecanju dionica Energopetrola kojim je Ina preuzela 1.840.128 odnosno 33,50 posto Energopetrolovih dionica u vlasništvu MOL-a. Ovom transakcijom Ina je povećala svoj vlasnički udio u Energopetrolu na 67 posto te postala većinski vlasnik kompanije čiji će financijski rezultati biti konsolidirani u rezultate Ina Grupe", navodi se u priopćenju.

Iz Ine ističu kako se kompanija akvizicijom Energopetrola dodatno pozicionirala na tržištu Bosne i Hercegovine te dokazala da vjeruje u dugoročnu perspektivu Energopetrola i tržišta BiH.

"Ovime Ina postaje najveći pojedinačni distributer naftnih derivata u BiH s ukupno 101 aktivnom benzinskom postajom u maloprodajnoj mreži. Poslovnu odluku Uprava Ine donijela je na temelju dobrog poznavanja tržišnih prilika u BiH, a s ciljem daljnje izgradnje regionalne pozicije koja može imati pozitivan utjecaj na Inino poslovanje te plasman visokokvalitetnih Ininih proizvoda na tržištu BiH", zaključuje se u priopćenju.

Konzorcij Ina-MOL je 2006. godine od vlade Federacije BiH kupio većinski vlasnički udio u Energopetrolu od 67 posto, pri čemu je svaki od partnera imao 33,5 posto dionica. Za preuzimanje Energopetrola konzorcij Ina-MOL je uplatio ukupno 36 milijuna eura, od čega je oko 60,2 milijuna konvertibilnih maraka (30,79 milijuna eura) uplaćeno na ime dokapitalizacije Energopetrola, a ostatak federalnoj vladi na ime preuzimanja većinskog državnog udjela u toj tvrtki.

(Hina)
 
 

Vijesti iz medija | Strana tržišta