Kazahstan – prilika za hrvatske tvrtke

Kazahstan je jedna od ključnih točaka za povezivanje na području središnje Azije. Posljednjih godina trostruko se povećao broj hrvatskih tvrtki koje surađuju s Kazahstanom.

"HGK posljednjih godina intenzivno radi na povezivanju hrvatskoga gospodarstva s gospodarstvom Kazahstana. O ozbiljnosti naših odnosa govori i činjenica da će se tijekom ovog posjeta potpisati neki vrlo konkretni ugovori o suradnji", najavio je potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za međunarodne poslove i EU Želimir Kramarić na Hrvatsko-kazahstanskom gospodarskom forumu povodom posjeta gospodarskog izaslanstva Kazahstana Hrvatskoj.

Kramarić je izjavio i da HGK vidi Kazahstan kao jednu od ključnih točaka za povezivanje na području središnje Azije. "U suradnji s Ministarstvom vanjskih poslova nastavit ćemo raditi na poboljšanju bilateralne suradnje, a svi ovi koraci koje ćete vi kao gospodarstvenici ostvariti bit će podloga za ostvarivanje tih planova", kaže Kramarić.

Veleposlanik Republike Kazahstan u Hrvatskoj Aslan Mussin rekao je da će ovaj Forum produbiti odnose Hrvatske i Kazahstana. "Ovdje je 12 naših gospodarstvenika koji su već u konkretnim dogovorima s hrvatskim tvrtkama", rekao je Mussin te dodao da se posljednjih godina trostruko povećao broj hrvatskih tvrtki koje surađuju s Kazahstanom. "Čak 30 hrvatskih tvrtki trenutno uspješno posluje na našemu tržištu, no tvrtki iz Kazahstana u Hrvatskoj nema", istaknuo je Mussin.

Na negativne trendove u vanjskotrgovinskoj razmjeni osvrnuo se i predsjednik Hrvatsko-kazahstanskog društva prijateljstva Davor Štern te je naglasio da ovaj skup predstavlja iskorak u poboljšanju odnosa tvrtki dviju zemalja i u povećanju robne razmjene.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u 2015. ukupna robna razmjena između Hrvatske i Kazahstana iznosila je 10,3 milijuna dolara, što je pad od čak 89 posto u odnosu na 2014. godinu. U tom razdoblju hrvatski izvoz u Kazahstan iznosio je 10,2 milijuna dolara, dok je uvoz iz Kazahstana iznosio svega 104 tisuće dolara.

(Privredni vjesnik)


 

Vijesti iz medija | Strana tržišta | Hrvatski izvoz