Poljički soparnik dobio zaštićeno zemljopisno podrijetlo u EU

Poljički soparnik novi je hrvatski prehrambeni proizvod koji je dobio zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla na razini EU-a, objavila je Europska komisija.

Poljički soparnik novi je hrvatski prehrambeni proizvod koji je dobio zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla na razini EU-a, objavila je u utorak Europska komisija.

Pekarski proizvod izrađen od mekog pšeničnog brašna, blitve, luka, maslinovog i suncokretova ulja, češnjaka, soli i vode sada je registriran kao zaštićeni proizvod na razini EU-a pod nazivom "Poljički soparnik"/"Poljički zeljanik"/"Poljički uljenak".

Danas se na tržištu i u svakodnevnom govoru najčešće koristi naziv „Poljički soparnik” te je kao takav i najpoznatiji, dok su nazivi „Poljički zeljanik” i „Poljički uljenak” u uporabi većinom među stanovnicima poljičkog kraja.

Zemljopisno područje Poljica omeđeno je rijekom Cetinom na sjeveroistoku, rijekom Žrnovnicom na zapadu i Jadranskim morem na jugu. Poljica se sastoje od Donjih, Srednjih i Gornjih Poljica i imaju ukupno 21 naselje.

Zaštita Poljičkog soparnika se temelji na dugoj tradiciji proizvodnje.To je obredni svečani pekarski proizvod, namijenjen za siromašne, s područja nekadašnje Poljičke Republike, čija proizvodnja datira još iz doba turskih pohoda na priobalje i Dalmatinsku zagoru.

(Hina)
 

Vijesti iz medija | Promjena regulative | Strana tržišta i prilike