Osječka tvrtka danas milijunski posluje u SAD-u

Osječka startup kompanija Farmeron danas zapošljava 45 osoba, od toga deset u SAD-u, a poslovi kojima se bave vrijede milijune eura.

Ono što je nekad bila mala startup kompanija danas zapošljava 45 osoba, od toga čak deset u SAD-u. Prosjek zaposlenih u osječkoj tvrtci Farmeron kreće se oko trideset godina, a poslovi kojima se bave vrijede milijune eura.

Kako piše Glas Slavonije, jedna od uspješnih poslovnih priča u Hrvatskoj započela je 2011. godine kada je Matija Kopić s prijateljem Markom Dukmenićem krenuo pisati kod za softvere koji se koristi kao platforma na velikim farmama krava za proizvodnju mlijeka. Uskoro im se pridružila Ana Herman i to je inicijalni krug ljudi koji je pokreno posao na koji su obratili pažnju i “veliki igrači“ i investitori.

O Farmeronu se više zna u Americi nego u Osijeku, ali ekipi mladih stručnjaka kao da to i odgovora. Kako Kopić sam kaže, 95 posto klijenata Farmerona su u SAD-u i rade za njihovo tržište, što je svjesna poslovna odluka jer su tamo najveće farme, a njihov posao se naplaćuje “po kravi“.

Hrvatsko, pa čak i europsko tržište je za njih jednostavno nezanimljivo jer je naspram američkog – premalo. Čak je i njihova web-stranica kompletna na engleskom, jedini izuzetak su oglasi za posao koji su na hrvatskom, što najbolje opisuje kako Farmeron funkcionira – radi se u Hrvatskoj, a zarađuje u Americi.

(Poslovni dnevnik)
 

Vijesti iz medija | Strana tržišta | Hrvatski izvoz