Intenziviranje rusko-hrvatske turističke suradnje

Sajam MITT posjetio je zamjenik ministra turizma Robert Pauletić, koji je s ruskim turističkim dužnosnicima razgovarao o osnivanju i početku rada radne skupine za rusko-hrvatsku turističku suradnju.

U Moskvi je u srijedu otvoren jedan od najvećih turističkih sajmova u Rusiji - MITT, na kojem se predstavlja i hrvatski turizam, a sajam je posjetio i zamjenik ministra turizma Robert Pauletić koji je s ruskim turističkim dužnosnicima razgovarao i o osnivanju i početku rada radne skupine za rusko-hrvatsku turističku suradnju.

Pauletić je, kako su izvijestili iz Ministarstva turizma, razgovarao s direktoricom Sektora za turizam i regionalne politike Olgom Jarilovom te vršiteljicom dužnosti direktora Sektora za međunarodnu suradnju Olgom Andonjevom u ruskom Ministarstvu kulture, koje su izrazile zadovoljstvo zbog osnivanja zajedničke radne skupine za turizam.

Pauletić je razgovarao i s direktoricom udruženja ruskih touroperatora ATOR Majom Lomidze koja je, kako prenose iz Ministarstva, napomenula da se, unatoč ekonomskoj situaciji u Rusiji, bilježi povećano zanimanje njihovih turista za Hrvatsku.

"Unatoč činjenici što je broj ruskih turista u zadnjih par godina u padu, oni su nam iznimno bitni jer u Hrvatskoj u prosjeku ostaju više od osam dana i odlični su potrošači", poručio je iz Moskve Pauletić, naglašavajući da se s Ministarstvom vanjskih i europskih poslova razgovara oko uvođenja višekratnih viza te kako bi se eventualno smanjila finalna cijena izrade viza za ruske turiste.

"Iznimno me veseli što je ove godine najavljeno dvostruko više charter letova prema Hrvatskoj u odnosu na prošlu godinu, a i naš nacionalni avioprijevoznik Croatia Airlines je najavio za ovu sezonu liniju Zagreb-St. Petersburg", istaknuo je Pauletić.

 Zamjenik ministra turizma Robert Pauletić sudjelovao je i na svečanom otvaranju sajma MITT, koji se u u Moskvi održava do 26. ožujka.

U povodu nastupa na tom sajmu, iz Ministarstva ističu kako se ove godine očekuje zaustavljanje negativnog trenda dolazaka ruskih turista, odnosno rast tih dolazaka od oko 20 posto u odnosu na prošlu godinu, čime bi se približili brojkama prije uvođenja viznog režima.

Prošle je godine u Hrvatsku došlo 113 tisuća ruskih turista, koji su ostvarili 866 tisuća noćenja, čime se rusko tržište nalazi na 16. mjestu među stranim tržištima u Hrvatskoj odnosno ima udjel od 1,08 posto u ukupno ostvarenim noćenjima, navode iz Ministarstva.

Na sastancima s ruskim turističkim dužnosnicima i touroperatorima, uz zamjenika ministra Pauletića, bili su i predstavnici hrvatskog Veleposlanstva u Ruskoj Federaciji, direktor predstavništva Hrvatske turističke zajednice (HTZ) u Moskvi Rajko Ružička te predsjednik nacionalne udruge putničkih agencija UHPA Boris Žgomba.

(Hina)



Pisane vijesti