Hrvatska lani izvezla oružja i vojne opreme za 1,5 milijardi kuna

Oružje i vojna oprema domaće proizvodnje izvozili su se na tržišta zemlja NATO-a i Europske unije, ali i na tržišta Afrike, Azije, Južne i Sjeverne Amerike pa čak i u Australiju i Novi Zeland.

Prema neslužbenim informacijama, vrijednost potpisanih izvoznih ugovora hrvatskog oružja i vojne opreme u 2015.-oj godini iznosila je oko 1,5 milijardi kuna i bila je na razini izvoza u 2014.-oj godini, doznaje se u utorak u državnoj agenciji RH Alan, koja se bavi izvozom i uvozom oružja i vojne opreme.
 
Oružje i vojna oprema domaće proizvodnje izvozili su se na tržišta zemlja NATO-a i Europske unije, ali i na tržišta Afrike, Azije, Južne i Sjeverne Amerike pa čak i u Australiju i Novi Zeland. Najznačajnije izvozno tržište su SAD, gdje je ostvarena najveća vrijednost potpisanih ugovora za izvoz pištolja i održavanje vojnih brodova. Također je potpisan vrijedan ugovor za izvoz strojeva za razminiranje tvrtke Doking u Saudijsku Arabiju, navodi RH Alan.
 
Izvozna tržišta za hrvatske vojne proizvode u prošloj su godini bili Albanija,  Australija, Austrija, Azerbajdžan, BiH, Belgija,  Bugarska, Češka, Čile, Danska, Francuska, Grčka, Italija, Indonezija, Irak, JAR, Kamerun, Kenija, Kolumbija, Kosovo, Kuvajt, Litva, Luksemburg, Mađarska, Malta, Makedonija, Malezija, Novi Zeland, Njemačka, Pakistan, Peru, Poljska, Rumunjska, SAD, Saudijska Arabija, Slovačka, Slovenija, Srbija, Švicarska, Turska, Tunis, Ujedinjeni Arapski Emirati i Ukrajina, izvijestio je RH Alan.
 
Najpoznatiji hrvatski izvoznici oružja i vojne opreme su HS produkt s izvozom pištolja HS 2000 i jurišnih pušaka VHS 1 i 2 u raznim inačicama, te tvrtke Šestan Buch koja proizvodi kacige i DOK-ing koji proizvodi strojeve za razminiranje.
 
(Poslovni dnevnik)
 

Vijesti iz medija | Strana tržišta | Hrvatski izvoz